Mejla

Ingvar Persson

2021 skrevs historia - frågan är vilken

Året som gick har förändrat politiken

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

LEDARE

När det gäller 2021 är det en sak vi kan veta. Året kommer att gå till den svenska politikens historia. Frågan är hur?

Det finns i alla fall tre alternativ och framtiden avgör vilken berättelse som kommer att leva vidare.

2021 kan bli året när riksdagen för första gången avsatte en statsminister utan att oppositionen ens kunde ställa upp ett eget regeringsalternativ. I så fall kommer berättelsen om det gångna året också att handla om 245 tillkännagivanden där riksdagen beställer beslut av regeringen och en regering som inte fick igenom hela sin budget.

Regeringsmaktens förfall

Berättelsen om 2021 skulle kunna bli historien om regeringsmaktens förfall, för att låna Rickard Sandlers ord. Men det beror i så fall på att vi under året fått se det nya normala. Det skulle inte vara så bra.

Om partitaktik och kortsiktig jakt på opinionssiffror belönas av väljarna kommer det att bli svårare att styra Sverige. Och i så fall kommer det också att bli svårare att möta samhällsproblem vi står inför.

2021 kan också bli året när den anständiga borgerligheten definitivt tog högerpopulismen under sina vingar. Med uppgörelsen om budgetreservationen fick Sverigedemokraterna ett erkännande de aldrig tidigare haft. Av allt att döma fick Sverige samtidigt ett nytt politiskt block.
Inför valet 2018 lovade Ulf Kristersson att inte bilda en regering som var beroende av Sverigedemokraterna. Inför valet 2022 lovar han att aldrig göra Jimmie Åkesson till minister.

En ny höger

Skulle han få chansen att bilda regering är de löftena antagligen precis lika lite värda. Sverige skulle kunna få en högerregering av ett slag vi knappast sett sedan demokratins genombrott. Det är inte heller något att se fram emot.

Men 2021 skulle också kunna gå till historien som året när Sverige till sist fick en kvinnlig regeringschef. Somliga hävdar att det inte spelar någon roll. Det är klart att det gör.

Sedan 1920 har Sverige haft 19 regeringschefer. Drygt hälften har varit socialdemokrater. Alla utom Magdalena Andersson har varit män.

Naturligtvis spelar det roll, men för att verkligen platsa i historieböckerna måste Magdalena Anderssons regering bli något annat än en parentes. Då måste Andersson och hennes ministrar klara uppgiften att bli återvalda.

Man skulle kunna säga att historien om år 2021 kommer att skrivas 2022.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Året då kungen sa "fru statsminister"

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Jimmie Åkesson

Ulf Kristersson

Valet 2022

Politik