Babblet om kärnkraft stoppar nya industrier

Kristersson skrämmer bort företagen

Invigningen av Hybrits anläggning i Luleå.

För drygt två veckor sedan berättade Svenska Kraftnät om sin senaste jätteinvestering. 8 miljarder kronor satsas i nordligaste Sverige. Från 2028 ska nätet kunna leverera ytterligare 2 000 megawatt till området kring Skellefteå och Luleå.

Det motsvarar förbrukningen i tio städer av Örebros storlek. Och det är helt otillräckligt.

Omställningen pågår

Industrins omställning bort från beroendet av fossil energi pågår redan. I Skellefteå producerar Northvolts fabrik batterier för elbilsmarknaden. På SSAB:s område i Luleås hamn har Hybrit producerat järn utan att använda kol. Nya projekt presenteras hela tiden, inte bara i norr.

Omställningen har varit nödvändig länge, av klimatskäl. Men efter det ryska anfallskriget i Ukraina finns det ett argument till, säkerhetspolitik. Europa måste bli oberoende av Putins olja och gas.

Kanske blir det högsta priset för Ryssland inte dagens sanktioner, utan att marknaderna för den fossila energin långsiktigt krymper. Det vore bra för alla, utom för Kreml.

Planerna finns redan

Det finns dock ett villkor. Elen till den nya industrin måste produceras och den måste distribueras. Det behöver gå snabbt. Byggplanerna finns som sagt redan i till exempel Boden, Luleå och Göteborg.

Trots en jättesatsning på norra Sverige kan Svenska Kraftnät bara kan garantera en bråkdel av den el de nya industrierna behöver. Det borde skapa politisk skrämselhicka. Det borde också det lokala motståndet mot havsbaserad vindkraft göra. Industrisatsningarna i till exempel Göteborg bygger på att kraftveken blir av. Och att det går fort.

Tar för lång tid

Alla seriösa samtal om hur den nya industrin ska förses med el handlar om flaskhalsar i systemen. Tillståndsprocesserna tillhör de värsta. Med lokala veton och nästan obegränsade möjligheter att överklaga beslut tar det för lång tid att bestämma var en ledning kan dras eller en vindkraftspark byggas.

Det politiska spelet handlar däremot om kärnkraft. Trots att alla vet att nybyggd kärnkraft kommer att pressa upp elpriserna dramatiskt och dessutom skulle ta årtionden att bygga fortsätter Kristersson, Busch och Åkesson att argumentera som om verkligheten inte existerade. Och som om den nya industrin inget betyder.

I höstens budget stoppade de till och med en kartläggning av möjliga platser för vindkraft.

Dagens borgerliga ledare säger kanske inte att industrin är "basically gone". Men deras energipolitiska piruetter riskerar faktiskt att skrämma de nya industrierna ur landet.


Svensk industri ställer om för att minska utsläppen. Dessutom måste Europa komma bort från beroendet av Putins olja och gas. Det kommer att kräva mer el och fler kraftledningar, och det snabbt. Ändå handlar den politiska debatten om kärnkraft som till och med i bästa fall tar fler årtionden att bygga. Och de borgerliga partierna har aktivt stoppat en kartläggning av platser för nya vindkraftsverk.

Hur ska Sverige klara behoven från den nya industrin? I chatten diskuterade Ingvar Persson energipolitisk med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    4 april 2022

    Det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som bidragit med synpunkter och frågor. Debatten lär fortsätta. Den måste fortsätta. Nyindustrialiseringen av Sverige går fort nu, men utan tillgång på elkraft kommer investeringarna och jobben att hamna någon annan stans.

  • Ingvar Persson
    4 april 2022

    Hej Elementärt.

    Ditt inlägg blir det sista för dagen. Alldeles säkert kommer vi att se teknikutveckling på många områden, och lika säkert kommer vårt energisystem att behöva byggas kring flera olika källor.

    Problemet i dag är att det behövs beslut för att lösa behoven för de industrier som redan byggs. Där har vi inte råd att vänta.

  • 4 april 2022

    Storskalig havsbaserad vindkraft borde ju vara det bästa för oss i Norden, på samma sätt som solkraft i Saharas öken borde vara en internationellt mycket gynnsam lösning. Det är nog också sant generellt när man söker lösningar att svaret är "all of the above" - att lösningen är en kombination av alla goda idéer. Där jag dock anser att kärnkraft är för farligt och borde fasas ut på längre sikt.

    Elementärt eller?
  • Ingvar Persson
    4 april 2022

    Hej Masse.

    Sanningen är nog att de ledningar som finns till kontinenten används fullt ut eftersom priserna oftast är högre söder om Östersjön. Så länge det kommer fram mer kraft än man kan exportera blir priserna i Sverige lägre. Om inte får i vart fall södra Sverige samma priser som på kontinenten.

  • 4 april 2022

    Hejsan! Hur kommer det sig att det är så svårt att distribuera elen till södra Sverige men när det gäller distribution till kontinenten så hör man aldrig något om kapacitetsbrist?

    Masse