Mejla

Ingvar Persson

Välfärdens arbetare har förtjänat bättre pension

Förhandlingsmodellen får inte bli en tvångströja

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Precis innan jul fick landet kommunalanställda ett speciellt paket. Så presenterades i alla fall uppgörelsen om pensionerna som förhandlats fram mellan de olika facken och arbetsgivarorganisationen SKR.

Uppgörelsen som blev en del av förhandlingarna efter avtalet om anställningsskyddet och Las betyder att mer pengar ska betalas in till pensionen. För en undersköterska eller en lärare som arbetar ett helt yrkesliv med de nya reglerna kan det betyda mellan ett och två tusen kronor mer i månaden i pension.

Svenskt Näringsliv i taket

Beskedet fick Svenskt Näringsliv att gå i taket. Det allvarligaste brottet mot den svenska lönebildningsmodellen, utbrast Svenskt Näringslivs Mattias Dahl i helig julvrede.

Det är sant att utrymmet på den svenska arbetsmarknaden sedan 1990-talet har bestämts av industrin. Det är också sant att det är en modell som visat sig fungera väl och som bland annat har resulterat i reallöneökningar i stort sett varje år.

Det är också sant att pension är uppskjuten lön. Det var bland annat därför Anders Borgs idé att beskatta pensionärer hårdare än löntagare var så stollig. Dessutom måste man ge Dahl rätt i att fackförbunden på den kommunala sidan nu passat på att förbättra ersättningen till sina medlemmar mitt under en avtalsperiod och utan att snegla på industrin.

Inget att vara upprörd över

Frågan är, är det något vi borde vara upprörda över? Knappast.
Kommunerna slipper en ordning som inneburit oförutsägbara skulder till sina anställda. Rimligen är det något värt.

Dessutom blir man kanske lite mer attraktiv som arbetsgivare. Det är också värt en hel del, i synnerhet för oss som medborgare.

Ska äldreomsorgen, skolan och sjukvården fungera måste kommunerna kunna locka till sig duktig personal. Lite generösare pensionsavsättningar kompenserar knappast för låga löner, men det skadar inte heller.

De kvinnor som arbetar i välfärden förtjänar helt enkelt bättre.

Tecknen finns där

Vi har sett tecknen. Redan när det senaste avtalet mellan facket Kommunal och arbetsgivarorganisationen SKR slöts krävdes det skohorn för att hävda att det rymdes inom industrins ram. Nu tar man ytterligare ett steg.

En fungerande modell för lönebildning måste kunna anpassa sig till verkligheten. Och just nu är verkligheten att de som arbetar i välfärden behöver bättre villkor. Det handlar om rättvisa, men också om att verksamheten ska fungera också i morgon.


Är det rimligt att de anställda i kommuner och regioner får bättre pension? Eller är uppgörelsen som kom innan jul ett hot mot svensk arbetsmarknad och ekonomi?

Diskutera med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 09.00, men det går bra att skriva frågor och inlägg redan nu.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Inte skräck för SD som stoppar bra pensioner

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmarknad

Pension

Arbetsrätt

Fackförbund

Välfärd