Mejla

Ingvar Persson

Nu är det dags för handboken

Magdalena Andersson borde ta nästa steg

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: BJÖRN LINDAHL

LEDARE

I förra veckan kunde Stefan Löfven berätta att reserestriktionerna försvinner nästa helg. Vi kommer att kunna besöka sommarstugor, campingplatser och bekanta.

Alla de där andra reglerna blir kvar. Ni kan ramsan. Tvätta händerna, håll avstånd och gå absolut inte utanför dörren om du känner det minsta förkylningssymtom.

Statsministern betonade att risken verkligen inte är över, att ingenting är som vanligt.

Vardagen på väg tillbaka

Ändå är det klart att vi långsamt är på väg mot ett slags vardag. Fotbollen startar, Destination Gottlands växel är nerringd och besöksnäringen andas ut.

Det är dags att börja diskutera nästa steg i krisbekämpningen.
På första sidan i varje finansministers handbok för krisbekämpning finns tre punkter.

Offentliga investeringar i till exempel infrastruktur och byggande. Resurser till vård, omsorg och utbildning. Och till sist, sänkt moms och stimulanser till grupper som har stora behov, som barnfamiljer, pensionärer eller arbetslösa.

Politik som fungerar

Magdalena Andersson räknade upp punkterna redan på sin första presskonferens om corona i början av mars. Det är politiska åtgärder som fungerar, eftersom de direkt leder till konsumtion, jobb och mer ekonomisk aktivitet. Pengarna försvinner inte in på sparkonton, i aktieutdelning eller till utlandet. Men i mars konstaterade finansministern att handboken inte gällde, inte då.

När pandemin bröt ut var det inte brist på pengar som tömde restaurangerna eller hotellen. Det var inte brist på efterfrågan som tvingade industrin att permittera eller som satte stopp för flygtrafiken.
Allt det där hände därför att människor ville vara försiktiga. Och för att vi var rädda.

Tyskland går före

Det är vi fortfarande. Men när nu Tyskland i förra veckan plockade fram ett paket direkt ur handboken är det nog också dags för den svenska regeringen att tänka på framtiden.

Den tyska regeringen sänker momsen. Man betalar ut extra pengar till barnfamiljer och man höjer subventionerna till elbilsköpare. Efter krisen måste ett grönare Europa byggas upp.

Den svenska regeringen ska inte kopiera de tyska åtgärderna, men den kan ta intryck. Kommunerna måste få besked om att det kommer att finnas pengar, också när pandemins akuta fas är över. Järnvägar och vägar behöver rustas upp. Bostäder behöver byggas.

Och när det gäller privat konsumtion skulle varken höjda pensioner eller ett extra barnbidrag vara i vägen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.