Många får svårt om inte Sverige misslyckas totalt

Knepigt med populism, viruset läser inte opinionsmätningar

Lyssna på krönikan. Anders Lindberg läser

Kritiken mot statsepidemiolog Anders Tegnell och Sveriges strategi håller på att mutera. I Studio Ett diskuterades i veckan om vår väg i coronakrisen handlar om nationalism. Och på DN:s ledarsida skriver krönikören och professorn i nationalekonomi Lars Calmfors att Aftonbladet ledare driver en "personkult" kring Anders Tegnell.

Han jämför partiernas "tystnad" inför Folkhälsomyndighetens strategi med att det "fram till 2015 var förbjudet att diskutera invandringens omfattning". Debatten börjar handla om... debatten.

I mars kunde SVT berätta att en forskargrupp vid Umeå universitet ledd av professor Joacim Rocklöv presenterat en rapport om att upp till 14 000 personer kan komma att behöva intensivvårdas när antalet smittade är som värst i början av sommaren.

"I rapporten uppges att minst 6000 svenskar riskerar att dö till följd av coronaviruset, på grund av avsaknad av intensivvårdsplatser – om Sverige inte lyckas ändra förutsättningarna för smittspridning och vårdtillgång", rapporterade SVT.

Ta efter Kina och minska alla sociala kontakter till ett minimum, var budskapet. Paniken spred sig.

Det återstår att se om Umeåforskarna får rätt, men antalet som intensivvårdas för covid-19 har länge legat strax över 500 personer och det har aldrig saknats tillgängliga intensivvårdsplatser. I fredags sjönk det under 500 personer.

"I Sverige stiger dödstalen mot Italiens höjder" skrev 22 forskare på DN-debatt en månad senare. De kallade Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten "tjänstemän utan talang". Men några timmar senare fick de rätta sina egna data.

"De citerade siffrorna i sig är i vårt tycke mindre viktiga än den principiella utveckling av pandemin vi försöker peka på." skrev de.

Så om vi ser på saken principiellt. Är Sverige det nya Italien?

Inte än i varje fall, dödssiffrorna verkar tvärtom plana ut. Vårt "R-tal" ligger enligt Folkhälsomyndigheten under 1 sedan 21 april.

– R-talet talar om hur snabbt smittan sprider sig. Är det under 1,0 så smittar varje sjuk inte ens en person, vilket betyder att pandemin successivt kommer ebba ut, säger Anders Tegnell till SVT Nyheter.

Regeringen beslutade sig tidigt för att Sveriges hantering av coronakrisen ska vara strikt "evidensbaserad" och utgå från expertmyndigheternas kunskap. Det var ett politiskt vägval i linje med hur Sverige brukar hantera stora kriser. Min gissning är att en moderatledd regering hade resonerat på ungefär samma sätt.

Andra länder har följt andra traditioner. I veckan rapporterade norska VG om ett hemligt PM från landets Folkhälsomyndighet.

"Det finns ett stort tryck på att genomföra åtgärder som inte är kunskapsbaserade eller genomförbara i Norge, särskilt efter att andra länder har valt att använda ingripande åtgärder som i den nuvarande situationen kommer att ha begränsad effekt i Norge" står det.

Rapporten är daterad 8 mars. Den 11 mars stängde Danmark skolor och förskolor och dagen efter följde Norges regering efter. Gissningsvis kommer spelet bakom kulisserna i fler länder att avslöjas framöver. Vem lyssnade beslutsfattarna på? Drevs de av vetenskap eller politik?

Det mänskliga priset för stängda länder kan bli mycket högt. Och det handlar inte bara om omedelbara hot som psykisk ohälsa, våld i nära relationer och självmord. Arbetslöshet och social misär slår brutalt mot medellivslängd och folkhälsa. Om inte Sverige misslyckas totalt väntar nog en tuff debatt i många länder.

Problemet är att mycket av kritiken mot Sverige bygger på matematiska prognoser snarare än verkligheten. Tittar man på vad vi hittills faktiskt vet är bilden ganska komplicerad.

Financial Times följer exempelvis överdödlighet i olika länder, alltså hur många fler som dör under pandemin än som brukar dö under samma period. Det är ett intressant mått eftersom länder rapporterar statistik olika.

Högst i Europa ligger Storbritannien med 61 procents överdödlighet under pandemin, nästan 43 000 fler avlidna än normalt. Följt av Spanien, Belgien, Italien och Nederländerna på mellan 50 och 60 procent. Länder som alla har hårda restriktioner.

I Sverige ligger överdödligheten på 28 procent vilket motsvarar 2300 avlidna. Norge har ingen överdödlighet alls och Danmark 6 procent. Sverige ligger alltså varken i topp eller i botten i relation till övriga västvärlden.

Enligt förre statsepidemiologen Johan Giesecke måste vi vänta med att jämföra dödstal mellan länder. Han har pratat med Finlands statsepidemiolog Mika Salminen som är orolig för en andra våg i höst. Då kan dödstalen vända uppåt även där.

– De kommer att komma i kapp oss, det gäller även Danmark och Norge, säger Johan Giesecke.

Jag hoppas Giesecke har fel, att övriga norden slipper det vi går igenom. Men troligen vet vi inte hur det gick förrän om flera år.

Sannolikt speglar talet om "personkult" kring Anders Tegnell egentligen något annat. En vanmakt inför att naturvetenskap inte riktigt går att förhandla eller diskutera med. Lars Calmfors och andra är vana att få sista ordet men inför en naturkatastrof har nationalekonomin inte så mycket att bidra med.

Även populister och nationalister står sig slätt, Trump, Bolsonaro och Jimmie Åkesson kan inte möta smittan med symbolpolitik, kritik av genusvetenskap eller konspirationsteorier om muslimer. Våra vanliga konfliktlinjer blir ointressanta. Viruset läser varken opinionsmätningar eller nationalekonomiska studier.

Däremot tror jag vi kan lära oss något annat av "debatten om debatten". Den politiska borgfreden är på väg att ta slut och nu sås frön till konflikterna efteråt.

I fredags meddelade Karolinska universitetssjukhuset att de sänker beredskapsnivån från "förstärkningsläge" till "stabsläge". Det betyder inte att vi kan andas ut. Långt därifrån.

Men den skyddsvall som hjältarna i vården har byggt upp ser ut att hålla. Mitt i allt mörker tänder det hoppet.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    10 maj 2020

    Nu är det lunch och jag tackar för dagens chatt!

    Ha en härlig söndag.

  • Anders Lindberg
    10 maj 2020

    Jo, jag har sett de uppgifterna och det är bra att IVO nu utreder om något gått fel. Det har ju hela tiden funnits lediga platser så det låter underligt. Men bra att det utreds.

    Jag har också sett de uppgifter om

    Läs gärna Aftonbladets grafik om hur statistik fungerar så kan du själv göra en bedömning av vad du tror och tycker sen.

    Den börjar med en gåta "Hur många gånger måste man vika ett vanligt A4-papper för att det till slut är så tjockt att det når ända till månen?"

  • 10 maj 2020

    Du nämner att Iva-vårdade är under 500 patienter. Samtidigt kommer det rapporter om intern kritik från flera läkare på sjukhus att man låter alltför många dö utan en chans till IVA-vård för att spara på IVA-platserna. Du lyfter fram de ”under 500 IVA-platserna” som en framgång , i ljuset av detta tycker jag det är lite ”magstarkt”. Du nämner flera länder som ligger högre än Sverige i döds-statistiken men igår kom rapporterar om att Sverige ”stoltserar” med en 6.e i världen per capita. Att likaledes ta upp dödstal i stil med att ”vi minsann inte är sämst” är icke klädsamt.

    Per
  • Anders Lindberg
    10 maj 2020

    Tyvärr är ju erfarenheten att virus kan komma i flera vågor och om inte detta ändras som kan det ju komma fler.

    Men vi får se helt enkelt. Nog viktigt att inte tajt något i förskott.

  • 10 maj 2020

    Håller med Giesecke om att vi omöjligt kan säga något med säkerhet ännu. Är dock mycket orolig för vad som kan hända när länder börjar öppna upp, som tex det som vi ser exempel på i Sydkorea.

    Olle

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.