Mejla

Jonna Sima

Agenda hjälpte SD och Nyans att vinna

Björn Söder behöver bara reformera delar av SVT

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Agenda-redaktionen anklagas av den tidigare medarbetaren Christian Catomeris för att ha ett för ensidigt fokus på invandrare som ett problem.
Agenda-redaktionen anklagas av den tidigare medarbetaren Christian Catomeris för att ha ett för ensidigt fokus på invandrare som ett problem.

Det relativt nystartade partiet Nyans gick starkt framåt i några av landets storstadsområden i valet. I Rosengård och Rinkeby röstade upp till var tredje väljare på partiet som framför allt vänder sig till muslimer.

I Ekot säger en man att han röstat på Nyans för att invandrare alltid får "ta all skit".

Många bär ansvar för den utvecklingen, däribland den socialdemokratiska regeringen – men också SVT:s politiska magasin, Agenda.

Ungdomsbrottslingen ”Hassan”

Efter valet har Public service hamnat i skottgluggen. Mest på grund av Sverigedemokraternas uttalade ambition att "reformera public service i grunden", som SD-toppen Björn Söder twittrat.

Nu kommer skarp kritik mot public service även från annat håll.

Den tidigare SVT-reportern Christian Catomeris skriver i sin nya bok "Människovärdet!" (Carlsson förlag) om varför han sade upp sig från Agenda för två år sedan. En ungdomsbrottsling som får namnet "Hassan" i en partiledardebatt är droppen. De nedsättande och generaliserande kommentarerna om "invandrare" har blivit för många.

Christian Catomeris
Christian Catomeris

Catomeris, med sitt grekiska påbrå, är Agendas enda medarbetare med utländsk bakgrund. En snedfördelning som redaktionen visserligen inte är ensam om i svensk media.

När Catomeris försöker ifrågasätta att invandring ständigt utmålas som ett problem som kopplas ihop med kriminalitet stöter han på patrull. Han anklagas för att vara "politiskt korrekt" och "god" av kollegor.

Enligt Catomeris plockas programmets ämnen ofta upp från Twitter, nästan alltid handlar det om åsikter från höger eller högerextremt håll.

Nyans och SD växer

Hösten 2020 har Agenda bokat in en statsministerintervju. Den manliga programledaren påstås säga att han tänker få Löfven att "erkänna" att gängkriminaliteten beror på invandringen.

Catomeris protesterar igen. Invandring är ingen abstraktion, det är hundratusentals människor som kommit till Sverige i olika omgångar, försöker han.

Intervjun får som vi vet stort genomslag. Orden blir till sanning. Invandring – inte fattigdom, bostadsbrist, arbetslöshet eller en söndersegregerad skola – har dominerat valrörelsen.

SVT:s Agenda har varit agendasättande för den polariserade samhällsdebatten. Att Nyans och SD har vuxit på två olika kanter i valet kan ses som en konsekvens av det.

Christian Catomeris vittnesmål borde tas på största allvar. Han är en varnande kanariefågel i public service-bunkern på Gärdet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.