Gubbar är latare än vi kunde tro

Dags för lagstiftning om kvotering

Lagbok.

Stiftelsen Allbright släppte i veckan en rapport som visar på att svenska bolagsstyrelser inte blir mer jämställda. Inte nu heller.

Det är samma visa om och om igen. Männen fortsätter att kvotera in sina vänner istället för att rekrytera utifrån kompetens.

För kompetenta kvinnor är det långt ifrån brist på, det här handlar mest om lathet.

Allbrights undersökning visar på att fyra av fem bolag inte är jämställda. Utvecklingen står stilla.

Våra nordiska grannar har hunnit ikapp Sverige på jämställdshetsfronten. Trots en sämre grund att stå på har viljan till att bli bättre varit tillräckligt stark. Svenska företag framstår som soffpotatisar som petar sig i naveln i jämförelse.

Aldrig har siffran 21 varit så skrämmande som nu, det är nämligen 21 procent av bolagen som inte har en endaste kvinna i ledningen.

2042, det är året börsbolagen kan beräknas bli jämställda om de fortsätter i den här takten.

Har dessa företag missat att rättvis fördelning av makt är en del av FN:s globala mål fram till 2030? Ni vet de där målen som många företag hävdar att de jobbar med.

Hållbar utveckling handlar inte bara om utsläpp det inkluderar också social hållbarhet. Det är hög tid att vi ställer högre krav på den punkten. Vill man som företag dra nytta av Sveriges infrastruktur så är det rimligt att de också bidrar positivt till samhället.

– Vi på Allbright har aldrig förespråkat kvotering men nu börjar vi tvivla på näringslivstopparnas förmåga, säger Allbrights VD Amanda Lundeteg.

Det var snällt sagt av Lundeteg, det verkar som förmågan aldrig fanns där till att börja med.

Att vi får jämställda bolag handlar inte bara om rättvisa det finns också ekonomiska aspekter av detta. Forskning visar tydligt att jämställda företag är mer lönsamma.

Jämställdhet ger klirr i kassan.

Det var nog den faktorn som fick många att tro att nu tar nog dessa ledare sitt förnuft till fånga och styr upp det här i sina bolag. Men tji fick vi. Gubbarna är latare än vi trodde.

I den här besvikelsen är det viktigt att komma ihåg att det finns företag och ledare som visat att det är fullt möjligt att bygga jämställda bolag. Dessa kan lära resten ett och annat. Bland annat att en jämställd valberedning kan bidra till mer jämställda styrelser. Valberedningarna 2020 bestod endast av 14 procent kvinnor.

Det ligger i Sveriges intresse att våra börsnoterade bolag håller sig lönsamma och kan leverera på FN målen till 2030. Det är snart bara 7 år till 2030.

Det är dags för mer verkstad och mindre snack. Börsbolagen har fått tillräckligt många chanser att åtgärda problemet och misslyckas.

Nu är det dags att lagstifta om kvotering.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln