Misär bakom lyxiga boenden i fjällen

Prostitution och fusk när semesterparadiset byggs

Publicerad 2023-05-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi har vant oss vid berättelser om hur människor blir lurade på sin lön. Vi har kunnat läsa om ovärdiga boendeförhållanden och ockerhyror för en säng. Men frågan är om inte P4 Dalarnas rapportering från bygget av lyxiga fjällstugor i Idre passerar ännu en gräns.

Den handlar nämligen inte bara om hur ukrainska arbetare som tagit sig till norra Dalarna i hopp om att kunna bygga upp livet efter Putins krig blir lurade. Nu kommer också berättelser om hur svartarbetande byggnadsarbetare erbjuds prostituerade kvinnor som betalning.

Olustkänsla

För P4 berättar gränspolisen om ”flertalet tips” som handlar om prostitution på arbetsplatserna i turistparadiset.

– Jag tror aldrig jag känt en sådan olustkänsla, säger facket Byggnads ombudsman Anders Ax som besökt arbetsplatsen i Idre.

Inte bara svartarbete, lönedumpning och boende på madrasser i byggbaracker utan också människohandel, trafficking och prostitution. Byggfacket är inte överraskat, och kanske borde inte vi vara det heller.

Arbetslivskriminaliteten är organiserad brottslighet. Den kanske inte skapar lika stora rubriker som krigen om narkotikamarknaden, men den kostar liv och den förstör samhället.

Kan inte konkurrera

Hur ska seriösa företag kunna konkurera med någon som dumpar löner, använder arbetare som bor i baracker och dessutom organiserar prostitution.

Att resultatet av misären dessutom blir flotta fritidsboenden gör bara bilden av det moderna klassamhället ännu skarpare.

Förslaget att höja inkomstkraven för att bevilja arbetstillstånd kommer inte att lösa problemet. Arbetsgivare som låter sina anställda bo på arbetsplatsen och som erbjuder prostituerade som betalning kommer inte att låta sig hejdas av regler.

Hårdare kontroll

I det nya byggavtal som blev färdigt för en dryg vecka sedan inrättar fack och arbetsgivare bland annat ett nytt, gemensamt system för att snabbt kunna kontrollera företag och entreprenörer. Och myndigheternas arbete mot fusk och missbruk har förstärkts.

Ändå lär det komma nya rapporter om missförhållanden. Dagens regler räcker inte. Huvudentreprenörer måste inte bara ta ett större ansvar. De måste avkrävas ansvar för vad som händer på deras arbetsplatser, av polis och andra myndigheter.

Men dessutom måste vi som kunder ställa större krav. Det duger inte att, som bostadsrättsföreningen som bygger fritidshus i Idre, säga att man ”gärna ser” att leverantörerna har kollektivavtal.

När man vet hur vilken misär som skapat lyxen i den nybyggda fjällstugan borde den lukta riktigt illa.