Inga fler ostron på kredit vid Stureplan

Medelklassens lidande är på allvar

Medelklassen har lajvat överklass det senaste decenniet. Nu är det tvärnit för det livet.

Jag pratade med en vän om de nya tuffa tiderna. Hon sa att det känns som att vi nu får betala i efterskott för pandemin. Då stängdes hela samhället ned och alla satt hemma. Men de flesta av oss fick ändå en lön, många tack vare statens permitteringsstöd.

De med pengar på börsen fick också se sina besparingar stiga till oanade höjder.

Vi var nog många som hade förhoppningar om att när pandemin väl klingat av skulle det glada 20-talet ta vid. En ny belle epoque med fest, resor och annat kul.

Ryssland hade dessvärre andra planer.

En unik tid till ända

Snart har det gått ett år sedan Putins invasion av Ukraina och inget är sig likt. Ännu en gång blir vi påminda om att världen hänger tätt samman i den globala ekonomin.

För första gången i livet får unga och medelålders svenskar känna på vad en lågkonjunktur innebär. Allt har blivit dyrare och räntorna gräver stora hål på kontot.

I tidningen Amelia skriver journalisten Katarina Muhr en krönika om att hennes generation – millennials – har levt i en unik tid där i princip allt bara blivit billigare. Mat, resor, kläder... Hon beskriver hur medelklassen lagt sig till med vanor som tidigare bara var förunnade den rika överklassen.

"En weekendresa till New York? Helt rimligt. Skaffa städhjälp för att slippa tjafsa med sambon? Ja gud, vem orkar städa själv när det är så smidigt att låta någon annan dammsuga."

Champagnehinkar på Åhléns

Även Aftonbladets kulturpodd En varg söker sin podd är inne på samma spår. När inget längre är billigt, kommer vi tvingas stanna i vår medfödda klass, säger Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Att äta ostron på Sturehof, bo i innerstan och handla på lyxbutiken Svenskt Tenn var ju egentligen aldrig något för en kulturarbetares plånbok.

Men det är nu det märks på allvar, menar hon.

Min kollega Lotta Ilona Häyrynen fick redan sommaren 2020 stor uppmärksamhet för en krönika om hur sjukt det var att till och med Åhléns rycktes med i lyxbubblan och sålde stora champagnehinkar för minst fyra flaskor bubbel.

"Vi höjer ribban för vår levnadsstandard ju längre vi har en god ekonomi och pengar att spendera", skrev hon.

Medelklassen har skålat medan ojämlikheten vuxit i samhället.

Belånad köpfest

Under det senaste decenniet eller mer har Riksbankens låga räntor, regeringarnas rut- och rot-avdrag och den goda reallöneökningen i Sverige lett till att en bred medelklass har kunnat leva som kungar.

Förvisso på lånade pengar – Sverige har den näst högsta privata skuldsättningen i världen – men att det skulle bli ett tvärstopp på köpfesten var få beredda på.

Nu har bubblan spruckit. I veckan kom rapporter om att lågpriskedjan Willys går som tåget. Allt fler tvingas vända på varenda krona för att få månaden att gå ihop.

Allra värst är det för de som redan tidigare stod utanför den här lån- och köpfesten.

Det är dags att sälja champagnehinken på Blocket.

Följ ämnen i artikeln