Pourmokhtari är Sveriges AI-bot

Har Liberalerna ingen skam i kroppen?

Efter att Romina Pourmokhtari (L) blev klimat- och miljöminister har hennes kritik om SD blivit väldigt lågmäld. Vi kanske borde vara mer rädda för politiker än för robotar.

Textroboten Chat GPT lanserades den 30 november 2022. Sedan dess har internet översvämmats av cocktailrecept, dikter och hjälpsamma råd från roboten till förtjusta användare.

Den artificiella intelligensen (AI) har blivit skicklig på mycket, och gjort lärarkåren orolig för nya former av fusk. Men Chat GPT kan fortfarande misslyckas med matteproblem som en genomsnittlig mellanstadieelev skulle kunna lösa.

Storm som krossar samhället

Opinionsportalen Folkhemmet bad textroboten att beskriva samhällsfarorna med AI-teknologin.

”AI-teknologi är en storm som hotar att krossa vårt samhälle”, skrev Chat GPT. Tekniken kan leda till massarbetslöshet, ökad social oro och konflikter.

Artificiell intelligens som löper amok är temat för många science fiction-böcker, tv-serier och filmer. Tekniken blir smartare än människan och tar över. Det är en verklig fara om vi inte klarar av att reglera den nya tekniken.

Men kanske skulle vi vara mer oroade över hur de som redan styr oss börjar låta som robotar.

Programmerade politiker

Varje beslutsfattare som möter medier uppmanas att hålla sig till talepunkterna.

Finansminister Bosse Ringholm (S) tog instruktionen bokstavligt när han upprepade meningen ”Inga-Britt Ahlenius har uttryckt intresse för ett annat uppdrag” ett tjugotal gånger på en presskonferens 1999.

Då tyckte många att han lät som en papegoja. Idag kanske man snarare skulle säga att det lät inprogrammerat.

Och trenden har fortsatt. I Januariavtalet åtog sig Socialdemokraterna att driva igenom borgerliga systemförändringar som gick emot vad ministrarna innerst inne tyckte. Nog lät Stefan Löfven lite robotlik ibland.

Men nu är det som att hela Rosenbad tagits över av AI-robotar.

Skamlösa liberaler

”Som en AI har jag ingen åsikt om politiska partier eller deras ideologier”, svarar Chat GPT när man frågar roboten vad den tycker.

Den låter som Liberalernas företrädare efter regeringsuppgraderingen och Tidöavtalet.

I augusti skrev Romina Pourmokhtari (L) att det är ”en skam” att Tobias Andersson (SD) företräder folket. Men nu är Andersson ordförande i näringsutskottet, och de samarbetar i avvecklingen av klimatpolitiken.

Efter att Pourmokhtari blev klimat- och miljöminister har hennes kritik om SD blivit väldigt lågmäld.

Vi kanske borde vara mer rädda för politiker än för robotar.

Är artificiell intelligens mänsklighetens räddning – eller gräver vi vår egen grav? Och är det ett problem när politiker börjar låta som robotar?

Ledarskribenten Peter Gustavsson chattade med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Peter Gustavsson
    9 jan 2023

    Tiden för chatten är slut och det är dags att skriva nästa text, tack för ett upplysande och fint samtal, ha en fin dag!

  • 9 jan 2023

    "Riskanalytiker" sade en massa kloka saker. Jag tror AI kommer ge oss en massa fantastiska möjligheter, men också orsaka enormt svåra problem - och då antagligen på grund av vår dumhet.

    Jag gissar att vi helt enkelt får ta det som det kommer, förvänta oss svåra problem med tekniken.

    "När något kan gå fel så kommer det att göra det" tror jag vi måste minnas - och tro på.

    Algoritmer är en styggelse

    Hej! Det kommer säkerligen gå fel en massa gånger, och vi måste vara förberedda på det. Och förhoppningsvis har vi möjlighet att lära oss av det.

    Peter Gustavsson
  • 9 jan 2023

    Politiker är idag under väldigt hård granskning. Där som exempel en felsägning kan blåsas upp av både motståndarna och medierna samt i sociala medierna. Där det gör inte bara politiker till robotar utan även de politiska organisationerna till toppstyrda organisationener. För det är viktigare att lyssna på PR människor som kan ta fram tydliga men ideologiska tomma budskap. Än att lyssna på medlemmars vars åsikter kan vara mer spretiga och inte alltid passa för triangulering. Men där det är medlemmars åsikter som behövs för att uppnå verklig förändring.

    Niclas

    Hej Niclas! Det är begripligt att politiker, och för den delen också företagsledare och andra beslutsfattare, har så kallade talepunkter och försöker hålla sig till ett budskap. Samtidigt gör det politiken tråkigare, och som du säger ger det mycket makt till PR-personer som inte kan de grundfrågor som politiken egentligen handlar om. Här behövs en uppryckning om politiken ska vara intressant och relevant.

    Peter Gustavsson
  • 9 jan 2023

    Politiker säger det som gynnar dem i stunden. Det är inget nytt. I slutändan är det deras karriär som står på spel, och om de i stället väljer ärlighet, vara konsekvent, göra det som är bäst för landet etc. i alla lägen, så innebär det att göra och säga sådant som missgynnar den egna karriären.

    Därför är politiken en enda stor elimineringsprocess av alla ärliga, konsekventa, och samhällsgynnande människor, vilket lämnar de mest självtjänande, oppurtunistiska lögnarna, som fortfarande kan framstå som goda människor genom retorik.

    Jag väljer AI-robotar alla dagar i veckan över politiker.

    Fredrik

    Hej Fredrik! Det är en hård beskrivning av hur politiken fungerar, känns som att du tittat en del på House of Cards. Men ser vi inte upp hamnar vi där. Kanske läge för dig att bli politiker och förändra läget?

    Peter Gustavsson
  • 9 jan 2023

    Jsg tror däremot stt AL kan bli smartare än oss och ” ta över” just på grund av MÄNSKLIG DUMHET.

    Men dock borde vi vara räddare för politiker än för robotar.

    Folk i allmänhet ifrågasätter ofta ens politiker. Dom kan därför härja som dom vill under en tid och förstöra.

    Robotar däremot är man mer skeptisk emot än så länge, vet för lite om och därför är folk mer på sin vakt och ifrågasätter dom.

    Tror jag i slla fall, vad tror du?

    Gunbritt

    Hej Gunbritt! Som AI fungerar, i alla fall idag, så är de alltid programmerade av människor. Så visst kan man vara rädd för robotarna, men egentligen är man då rädd för de som skrivit deras programvara och gör att de kan bli en fara för oss. Politiker ska reglera den nya tekniken på ett sätt som gör att vi kan ta vara på möjligheterna men undviker riskerna. Till det har vi fortfarande en bra bit.

    Peter Gustavsson

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.