Anders Lindberg

Löfvens sista år blir en enda röra

Moderaternas svaga punkt är samarbetet med Jimmie Åkesson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven kommer att föreslås som statsminister. Igen.

Det var ett väntat besked och på onsdag 14:00 sker omröstningen i riksdagen. Om han vinner vet vi först då.

Men den Stefan Löfven som i så fall kommer tillbaka är betydligt svagare än den som röstades bort. Hans regeringsunderlag är spritt för vinden.

Liberalerna hoppade av Januariavtalet direkt efter misstroendeomröstningen och idag lämnade även Centerpartiet samarbetet för att gå i ”konstruktiv opposition” som Annie Lööf uttryckte saken.

Rödgrön röra

Stefan Löfvens sista år denna mandatperiod kommer att bli en enda röra. Det blev övertydligt efter att Miljöpartiets partistyrelse i dag sade nej till de krav Centerpartiet har för att släppa fram Löfven.

Riktigt hur detta ska lösas är oklart, vilket även gäller för hur regeringens budget ska få stöd till hösten.

Avgår

Stefan Löfven har dragit upp en röd linje inför voteringen om nästa års statsbudget. Om den faller kommer han att avgå. Det är ett hot om att utlysa nyval eller att Socialdemokraterna går i opposition under valåret.

Sannolikt räknar Löfven med att han kan kopiera tillräckligt mycket ut Centerpartiets och Vänsterpartiets budgetmotioner för att hålla båda partierna tillräckligt glada för att rösta för S-MP-budgeten. Alltså utan förhandlingar med någon av dem.

På pressträffen kallade Löfven modellen lite eufemistiskt för att vara ”lyhörd”.

Lurar i vassen

Men det är långt till december och den slutliga budgetvoteringen. Mycket kan förändras till dess.

I vassen lurar Ulf Kristersson som de senaste veckorna förbättrat sin hand betydligt. Dels så har Liberalerna nu definitivt bytt till hans lag, dels har Centerpartiet brutit sig fria från Januariavtalet och dels ser vänsterkanten oerhört rörig ut.

Det brukar inte väljarna gilla.

Sista år?

Efter regeringskrisen är det fördel Kristersson inför valåret. Men även om det är Stefan Löfvens sista år denna mandatperiod är det inte helt säkert hans sista år i regeringen.

Ulf Kristerssons svaga punkt är fortfarande samarbetet med Sverigedemokraterna. Precis som Annie Lööf påpekade på dagens pressträff finns väldigt många i vårt land, även många borgerliga, som absolut vill hålla SD:s värderingar borta från makten.

Och så länge Moderaternas irrfärder i högermarginalen fortsätter finns faktiskt bara en statsminister för den som vill värna frihet, tolerans och mångfald att rösta på.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.