Konpirationsteorier om covid är farliga

Nej, ingen sprider virus ”med berått mod”

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anders Tegnell, en av dem den dolda Facebook-gruppen vill ska åtalas
Foto: SIMON SAMUELSSON/TT
Anders Tegnell, en av dem den dolda Facebook-gruppen vill ska åtalas

LEDARE

Historikern Timothy Snyder varnade efter stormningen av Kapitolium för vad "stora lögner" kan göra med ett samhälle. Att USA:s val var "riggat" är en sådan "stor lögn" som får människor att slita sönder både sin egen vardag och sina institutioner.

Om du på riktigt tror myndigheter ljuger, ämbetsmän är korrupta och att de styrande försöker döda dig upplöses även alla andra gränser.

Sanning blir lögn och konspirationsteoriernas cirkelbevis blir till slut din verklighets fyra väggar.

"Med berått mod"

Att Sveriges regering "med berått mod" låtit en livsfarlig smitta spridas som dödat över 12 000 svenskar är just en sådan "stor lögn".

Om människor – på riktigt – skulle tro att regeringen med avsikt låter människor dö, vad skulle folk vara beredda att göra då?

Nu tror väl ganska få egentligen på dessa konspirationsteorier. Svenska folket vet att alla, i vården, på myndigheterna och bland politiker från alla partier försökt göra sitt bästa för att minska smittspridningen och rädda vad som räddas kan. Men att en pandemi inte riktigt går att planera eller förutse.

Men konspirationsteorier om corona, i olika former och färger, sprids sedan länge i sociala medier. WHO har pratat om en ”Infodemi” i pandemins spår.

Dold grupp

I går avslöjade Vetenskapsradion hur en grupp forskare och opinionsbildare samordnat sitt arbete i en dold Facebookgrupp för att dra ner förtroendet för den svenska coronastrategin och myndigheternas hantering.

Enligt forskare som läst inläggen i gruppen ligger aktiviteterna på gränsen till trakasserier av bland annat journalister man ogillar.

Tydligen ska ansvariga för coronastrategin åtalas för "brott mot mänskligheten". På gruppens Twitterkonto retweetas även inlägg om att Anders Tegnell bör ställas inför rätta.

Påverkansoperation

Det radion avslöjat är en ganska klassisk dold påverkansoperation. Varken mer eller mindre. I ett nationellt krisläge blir sådana självklart intressanta men i vanliga fall är det nog få som bryr sig.

De mest uppseendeväckande uppgifterna är kanske att gruppen tydligen påverkat främmande makt för få dem att ingripa mot Sverige och hindra svenskar från att resa. Samt att de försökt förstöra bilden av vårt land i utländsk media och hos utländska diplomater.

Anna Ekström

Vilket inflytande gruppen haft är svårt att säga, men tittar man på Twitterkontot är det en blandning av ilskna utfall mot media och namngivna ämbetsmän, bilder på vanliga identifierbara människor utan mask och ett allmänt konspirationsteoretiskt förhållningssätt.

Bland annat sprider gruppen att utbildningsminister Anna Ekström i det fördolda har läkaren Sven Roman som rågivare. En person som hon i verkligheten aldrig träffat men en gång önskat ”trevlig helg” på Twitter.

På grund av den påstådda konspirationen fick Ekström i måndags gå ut med en dementi vilket uppmärksammades stort i media.

Det är en ganska knasig tid vi lever i.

Undergräva förtroende

Att aktivt arbeta för att undergräva förtroendet för myndigheter mitt i en kris är inte ofarligt. Ryktesspridning och hitte-på när folk är rädda har slutat illa förut.

Titta bara på Trumps uppmaningar att ta hydroxiklorokin mot viruset, och att dricka blekmedel. Eller ta coronaupploppen som har pågått en tid i Nederländerna.

Den Infodemi som WHO varnar för får ganska stora konsekvenser, inte bara i Sverige.

Fortsätta debattera

Coronastrategin har diskuterats hett på ledarsidor, i radio och tv i princip varje dag sedan snart ett år. Precis som vanligt är vi inte överens i Sverige och det är en öppen debatt som behöver fortsätta.

Över 12 000 människor har dött i vårt land till följd av ett virus som vi visste väldigt lite om för bara ett år sedan. Vad som gått fel – och rätt – behöver stötas och blötas för att vi ska slippa något liknande i framtiden.

Inte heller vi som tror att Sveriges strategi i grunden är riktig kan vara tvärsäkra. Själv är jag långt ifrån så säker på min sak som jag kanske ibland uppfattas.

Ingen sprider virus

Men det är samtidigt viktigt i diskussionen att vi håller isär vad som är verkligt och vad som inte är det.

Nej, ingen sprider virus ”med berått mod”. Det finns ingen komplott av ljugande myndigheter och Anders Tegnell är inte skyldig till ”brott mot mänskligheten”.

Och regeringens politik styrs inte heller av någon Anna Ekström önskat ”trevlig helg” på Twitter.

Stora lögner är farliga, som Timothy Snyder påpekar. Så låt oss slippa dem i fortsättningen.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten börjar 09:00 men du kan skriva dina frågor redan nu

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.