Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Ta inte semester från Anders Tegnells råd

Skippa afterskin om snoret rinner

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Afterskin är en av de saker som oroar sjukvården inför vintern.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Afterskin är en av de saker som oroar sjukvården inför vintern.

LEDARE

Många vill åka skidor i svenska fjäll vinter. Samtidigt ökar spridningen av coronaviruset. Fjällturisternas flitighet i att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer kommer att avgöra ifall sjukvården blir överbelastad eller inte.

Den svenska fjällturismen går mot en rekordsäsong. Eftersom det är osäkert om skidresor till utlandet kommer att vara möjliga i vinter har svenskarna istället riktat in sig på hemmafjällen. De stora skidorterna är därför i stort sett redan uppbokade under jul och nyår. Detta berättade Ekot i Sveriges Radio under onsdagen.

Invasion av turister

De tre största skidorterna i Jämtland, det län som tar emot flest skidturister, har sammanlagt uppemot 100 000 gästbäddar. Länet står alltså inför en massiv invasion av turister som riskerar att sprida coronaviruset och insjukna på plats under semestern.

Sjukvården i Jämtland ser bekymrat på den kommande skidsäsongen. Inte minst med tanke på att turisterna kan komma att strunta i riktlinjerna om att stanna hemma och att hålla avstånd, just på grund av att de är på semester.

- När det kommer ett sällskap och delar en fjällstuga så är man nog måttligt road att stanna hemma i onödan, säger Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen, till Länstidningen i Östersund.

Afterskin oroar

Det är den smittspridning som sker när skidåkarna går in i värmestugan för att dricka en kopp choklad och de dåsiga samtalen över en öl på afterskin som oroar. Kanske kommer tröskeln till att strunta i att det kittlas i halsen att vara lägre när man vill ha ut vad man betalat för resa och boende.

Även om möjligheten till lokala allmänna råd lär användas på skidorterna i vinter ligger alltså en stor del av ansvaret på dig som ska turista i Åre. Så, ta semester från jobbet - inte från restriktionerna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.