Svenskt näringsliv behöver stödhjul

Omställningsstödet bidrar till att hålla igång hela Sverige genom krisen

Magdalena Andersson var tydlig med att omställningsstödet är just detta, och inte ett sätt att hålla företag under armen.

Magdalena Andersson var tydlig med att omställningsstödet till svenska företag som presenterades under torsdagen är just ett omställningsstöd.

De 39 miljarder som stödet kommer kosta och retroaktivt omfattar mars och april, är inte ett sätt att hålla verksamheter under armarna. Det varken kan eller ska den här typen av stöd vara. 39 miljarder är enorma pengar, och som Magdalena Andersson poängterade måste Sverige kunna betala ut barnbidrag i december också. De åtgärder som vidtas måste vara väl avvägda och ta även framtida behov i beaktning.

Omställningsstödet är i regeringen tappning precis vad det borde vara; en möjlighet för företag att anpassa sig till det rådande läget.

Här kommer den svenska coronalinjen också in. Vårt samhälle är inte i likhet med andra nerstängt. Två månader har nu gått och det betyder också att coronakrisen blivit till mer av ett normaltillstånd för svenskarna. Det syns även i företagens verksamheter. Restauranger som aldrig tidigare erbjudit take out gör det, utkörning har blivit vanligare och många jobbar hårt med att själva rädda sina verksamheter. Omställningen är alltså redan igång, men när gatorna tömdes och gränserna stängdes var det ett läge som få hade kunnat förutse. För små, vardagsnära företag som caféer och andra blev slaget mycket hårt. Att regeringen ger dem en chans att hitta ett sätt att rädda sin verksamhet och därmed också svenska jobb på är därför rimligt.

De stöd som utannonserats under krisen nyttjas nu. Korttidsstöden omfattar 300 000 människor och uppgår så här långt till 15 miljarder. Skatteanstånden uppgår till 20 000 ansökningar som omfattar 35 miljarder, vilket är tre gånger mer än under finanskrisen enligt Magdalena Andersson.

Omställningsstödet som presenterades kommer finnas tillgängligt från och med juli och baseras på omsättningstapp.

För att kunna ta del av pengarna måste ett företag ha en omsättning på över 250 000 kronor och tappet måste uppgå till minst 30 procent. Taket för stödet är en omsättning på 150 miljoner. Det betyder att omställningsstödet kommer omfatta väldigt många av de små företagen och därmed också utgör ett viktigt regionalpolitiskt verktyg. I regioner som exempelvis Norrbotten är turismen en viktig näring som just nu går på knäna när de utländska turisterna helt försvunnit.

Stödet kommer att baseras på fasta kostnader som hyra eller exempelvis den taxibil man har om man är åkare och grundar sig på mars och april i jämförelse med föregående år. Subventionen delas ut i relation till det tapp företaget haft, det vill säga tappar ett företag 90 procent av sin omsättning blir ersättningsgraden motsvarande 67,5 procent av tappet.

Kontrollsystem i den här typen av stöd är viktigt. Förutsättningarna är också goda för att pengarna inte ska hamna i fel fickor. Att stödet bara gäller de två månader som gått gör det omöjligt att manipulera en verksamhet för att kunna ta del av pengarna. Företag som är under rekonstruktion eller har skatteskulder kommer vidare inte kunna ta del av dem.

Skatteverket kommer ansvara för utbetalningarna och efterkontroller kommer också göras. Kontrollerna blir rigorösa vilket också har en preventiv effekt som håller fuskare borta.

Regeringen och samarbetspartierna har, av allt att döma, lagt fram ett stöd som är både träffsäkert och minimerar riskerna för fusk.

Pengar som avsätts för att rädda företag ska användas till just detta och inget annat.

Att det som kan göras för att rädda verksamheter och arbetstillfällen faktiskt görs är ett viktigt besked till både företag och arbetstagare.

Ett omställningsstöd motsvarande 39 miljarder är ett sådant besked. Särskilt när det kommer tillsammans med ord om att justeringar längre fram kan bli aktuella.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.