Mejla

Susanna Kierkegaard

Arbetare vill också slöa i hängmattan

Regeringen borde bekymras av klasskillnader under semestern

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hur mycket hängmatta det blir för dig i sommar avgörs inte bara av vädret. Klasskillnader syns tydligt i svenskarnas semestervanor. Sedan 1984 har LO jämfört skillnader i vad arbetare och tjänstemän gör på semestern. Nu har årets rapport släppts, och resultatet är lika deppigt som det brukar vara.

Skillnaderna ökar

Arbetare stannar oftare hemma på semestern än tjänstemän. En tredjedel av alla svenskar med arbetaryrken hade varken gjort en semesterresa eller haft tillgång till fritidshus eller husvagn 2018. Skillnaderna har ökat de senaste tio åren och det finns inga tecken på en vändning.

Även på fritiden bortom semestern har tjänstemännen det roligare. Tjänstemän går oftare på teater och konsert, läser mer böcker och idrottar mer regelbundet. Den enda av de undersökta fritidsaktiviteterna som arbetare och tjänstemän ägnar lika mycket tid åt är användningen av sociala medier.

Klasskillnaderna i Sverige stannar inte vid lönekuvert utan också vanor, möjligheter och kultur. Det påverkar mycket mer än semestern, men bilden av en familj med barn som tvingas spendera sommarlovet i lägenheten är särskilt tydlig.

Statsminister Stefan Löfven (S) borde lyssna på SSU:s jämlikhetsförslag.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) borde lyssna på SSU:s jämlikhetsförslag.

Regeringen måste kompensera

Samtidigt ägnar sig regeringen åt att höja tak för rut-avdrag och avskaffa skatter för de allra rikaste. Det 73-punktsprogram som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna enades om i Januariavtalet lär inte göra Sverige mer jämlikt. Det är upp till regeringspartierna att kompensera för de liberala partiernas arbetarfientliga politik.

Häromveckan uttryckte Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU oro över att moderpartiet inte gör tillräckligt för att hindra ökande klassklyftor. För att väga upp 73-punktsprogrammet vill SSU att regeringen satsar mer på höjda studiemedel, billiga hyresrätter, kollektivtrafik och gör tandvård till en del av den vanliga sjukvården.

Det är sådant som kan påverka folks vardag på riktigt. Ska Socialdemokraterna fortsatt vara ett parti för jämlikhet vore det klokt att lyssna på ungdomarna. Från hängmattan, husvagnen eller vad partitoppar nu gör på semestern.

Av: Susanna Kierkegaard

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.