Magdalena Anderssons lista för att vinna valet

Socialdemokrater tycker inte om torrsim

Idag lämnade Magdalena Andersson in regeringens avskedsansökan. Ulf Kristersson kommer att bli statsminister och Socialdemokraterna får nästan säkert tillbringa de kommande fyra åren i opposition.

Den som kan någonting om partiet vet att det kommer bli obekvämt.

Socialdemokrater tycker inte om torrsim.

Det kommer bli obekvämt

Om man lyssnade noga på Anderssons tal i onsdags kväll kunde man höra att hon ändå pekade ut tre uppgifter för oppositionen. Den kommer att granska och kritisera regeringen när det är nödvändigt. Andersson tänker också hålla sig redo att vara med och bestämma, om tillfälle ges.

"Min dörr är öppen", som hon uttrycker det.

Men Andersson pekade också på ett tredje uppdrag. Hon talade om att lägga bättre politiska förslag än regeringens.

Det finns nämligen en rad frågor som senast då kommer att behöva ett svar. Om vi gör en kort punktlista skulle den kunna se ut så här:

1. Ekonomin. Allt talar för att vi är på väg mot en lågkonjunktur. I värsta fall blir det riktigt besvärligt, med arbetslöshet, sjunkande tillväxt och stigande priser. Erfarenheten av borgerliga regeringar talar inte precis för att Elisabeth Svantesson ska få möjlighet att hantera situationen. Att samtidigt sänka skatter och utlova nya utgifter är ingen bra kombination.

2. Välfärden. Alla prognoser pekar på att kommunerna kommer att få ekonomiska problem när pandemipengarna från staten är slut. Allt fler äldre betyder nya krav på äldreomsorg och sjukvård. Förväntningarna på utbildning och barnomsorg växer. Erfarenheten från den moderata "arbetslinjen" är dessutom att kostnader vältras över på kommunerna.

Fredrik Reinfeldt sa till och med rakt ut att de som kastades ur sjukförsäkringen alltid kunde söka försörjningsstöd.

3. Trygghetssystemen. Efter valet 2014 var just försämringarna av a-kassan och sjukförsäkringen ett av de starkaste skälen till att den borgerliga regeringen fick avgå. Ändå tog det mer än en mandatperiod innan Socialdemokraterna på allvar började presentera förslag för att få försäkringarna att fungera som de är tänkta.

Det misstaget får Magdalena Andersson inte göra om 2026.

4. Samhällsklyftorna. I valrörelsen har Socialdemokraterna gång på gång upprepat att de vill vända på varje sten för att bryta segregationen. Man när man använt ordet har det oftast fått betyda samma sak som brottslighet. Det är alldeles för närsynt.

Segregationen mellan rika och fattiga i de större städerna är ett jätteproblem som handlar om skolresultat, barnfattigdom, arbetslöshet och låga löner. Och om kriminalitet. Men Sverige är också ett land där klyftorna mellan land och stad har fått växa, vilket inte minst valresultatet visar.

Den som vill regera efter 2026 måste ha en politik för hela landet.

5. Nyindustrialiseringen. Vågen av investeringar i ny grön industri, framför allt i norr, är så stark att den sannolikt kommer att fortsätta. Men en regering byggd på "basically gone"-moderater och sverigedemokrater som viftar undan klimathotet med att "fler dör av kyla" lär inte lösa de utmaningar den nya industrialiseringen skapar.

En ny regering 2026 måste ha riktiga förslag för att hantera målkonflikter, tillståndsprocesser, energi och - kanske framför allt - kompetensförsörjning.

Färdiga lagtexter snarare än klatschiga slagord

Det här är ingen komplett lista. Men det är fem punkter där Socialdemokraterna och Magdalena Andersson måste ha riktiga och genomförbara förslag. Färdiga lagtexter snarare än klatschiga slagord.

Det måste påverka prioriteringarna, till exempel när Socialdemokraterna nu ska bygga upp sitt oppositionskansli i riksdagen. Det behöver bli fler ekonomer, jurister och kommunalråd och färre opinionsundersökare och affischproducenter.

Den 13 september 2026 kan verka väldigt avlägset. Men jag lovar, vi är snart där.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.