Sossehatet lever inom den svenska högern

Olof Palmes grav vandaliserad

Olof Palmes gravsten vandaliserades natten till tisdagen.

Under natten till tisdagen vandaliserades Olof Palmes grav på Adolf Fredriks kyrkogård i centrala Stockholm. Någon har sågat av det träd som stod intill graven och stänkt nagellack och dragit tejp runt gravstenen.

Det är inte första gången graven har skändats, senast skedde det 2018. Men varje gång lyckas våldsverkarna riva upp sår och påminna om det sossehat och förakt mot progressiva krafter som har sina rottrådar i den svenska högern.
Att Olof Palmes söner ska behöva utstå att deras far inte får vila i frid är inget annat än djupt tragiskt. 35 år har gått sedan deras pappa, statsministern, mördades en februarinatt på Sveavägen, ett kvarter från graven. Mordutredningen lades ned under stor kontrovers förra året, men Palme som symbol för socialdemokratin är fortfarande livskraftig.

Jämlikhet utan revolution

Mona Sahlin har i ett berömt uttalande sagt att hon inte gick med i Socialdemokraterna, utan i Olof Palme. Det var hans tankar om demokratisk socialism och internationell solidaritet som satte politiska hjärtan i brand.

Socialdemokratins ideologiska grund vilar på ett samhällstillstånd präglat av social rättvisa och jämlikhet. Det ska uppnås utan att revolutionärt upphäva marknadsekonomin och den privata egendomsrätten. Människor ska helt enkelt få en chans till ett anständigt liv, oberoende av vilken familj man råkar vara född i.
Det låter kanske inte så radikalt, men förmodligen är det världshistoriens mest omstörtande idé eftersom den utmanar de som sitter på kapital, inflytande och makt. När Olof Palme var statsminister var Sverige som mest jämlikt, de ekonomiska klyftorna som minst och skolans utjämnade kraft som störst.

I dag lever vi i ett annat samhälle, med stora problem med ojämlikhet och skilda livschanser. De rikaste har blivit allt rikare och Sverige är bland de tio länder i världen som har flest miljardärer i relation till folkmängden. Samtidigt som fattigdomen och kriminaliteten brer ut sig i våra så kallade utanförskapsområden. Andelen fattigpensionärer är oanständig och långtidsarbetslösheten har under pandemin bitit sig fast på höga nivåer.

Det är klart att denna utveckling skapar politisk turbulens och sociala slitningar.

Löfvens motstånd

Stefan Löfven har inte Palmes esprit och verbala talang, men han har i ett betydligt snårigare politiskt landskap lyckats hålla Socialdemokraterna vid regeringsmakten i två mandatperioder. Det har visserligen krävt kännbara kompromisser, men också satsningar på jämlikheten. Högre barnbidrag, höjd A-kassa, likvärdighetsbidrag till skolor, 150 000 fler utbildningsplatser. Varje förslag om skattehöjningar har mött kraftfullt motstånd från den politiska högern under de här åren. Det går inte längre att hålla räkningen på hur många gånger moderater och sverigedemokrater har hotat med att fälla en socialdemokratisk minister.

Avgrundshögern andas morgonluft

Många av oss läser in skändningen av Olof Palmes grav i ett sammanhang av polarisering, i en samtid där de politiska konflikterna skär genom hela vårt samhälle och där avgrundshögern andas morgonluft. Det finns helt klart en röd tråd från Täbymoderaternas piltavlor med Olof Palmes-ansikte på 1980-talet till hur nätet mot socialdemokrater och vänsterpersoner låter idag.

I det folkhem Olof Palme var med om att skapa var social rättvisa och jämlikhet grundstenar. Idag försöker delar av högern annektera det samhällsbygget som en nostalgisk slogan, men idéerna bakom det provocerade dem då och provocerar dem ännu.

Palmes grav vandaliseras, men hans arv lever fortfarande.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.