Kanske dags för Anders Borg igen

Uppdaterad 2017-08-07 | Publicerad 2017-07-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anders Borg talade i Almedalen 2007

Låt oss göra ett tankeexperiment.

Hur hade Moderaternas dag i Almedalen sett ut om det var Anders Borg som klockan 11:00 i dag äntrade scenen?

Han har gjort det en gång tidigare, 2007. Då slutade det visserligen med att försvarsminister Mikael Odenberg avgick i protest - men man kan inte få allt.

Populär var han dock, Anders Borg med sin hästsvans. Det var till stor del hans förtjänst att Moderaterna fick över 30 procent i valet 2010.

Dåliga siffror

Anna Kinberg Batra har inte lyckats bli lika populär. I dag presenterades en Novusmätning som visar att en tredjedel av Alliansväljarna vill att hon avgår innan valet.

Och krypskyttet från kuppmakare i partiet har pågått hela Almedalsveckan.

Med Anders Borg som partiledare är det tveksamt om någon hade vågat. Han och Fredrik Reinfeldt höll pli på både riksdagsledamöter och de flesta kommunalråd.

Anders Borg i Almedalen 2014

Svenska värderingar

Anna Kinberg Batra har pratat mycket om invandring, kriminalitet och ”svenska värderingar”, vad det nu är. Hon har öppnat den dörr till SD som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg så noggrant spikade igen.

Inget hon hittills gjort i Almedalen tyder på att hon är beredd att ändra strategi - trots att både hon och partiet faller som en sten i opinionen.

Anders Borg hade nog pratat om ekonomi istället, och om reformer. För det brukade han göra. Bara hans PowerPoint-presentationer tog nog längre tid att ta fram än många av dagens politiska förslag från Moderaterna.

Partier är människor

Ibland när vi journalister skriver om partier kan det låta som att de är monolitiska strukturer där traditioner och kompetens sitter i väggarna. Det är delvis sant.

Men partier består av människor och varje framgångsrik partiledare måste ha som hemlig superkraft att rekrytera ett bra lag.

Kring Anders Borg och Fredrik Reinfeldt samlades många av de allra bästa i sin generation, utredare, policynördar, mediaexperter.

Kring Anna Kinberg Batra samlas allt färre. I Almedalen utsåg hon Anders Edholm till ny partisekreterare. Han var tidigare tillförordnad partisekreterare och valet tolkas allmänt som att ingen annan har velat ställa upp.

Taskig bild

Pressad

Bilden av Anna Kinberg Batra i medierna är inte rättvis. Hon är en väldigt trevlig och öppen person, resonerande och ofta klok när man träffar henne. Men den sidan syns inte utåt

Det var inte heller hon som fällde Decemberöverenskommelsen och drev fram samarbetet med SD. Men det gäng som hela tiden har velat närma sig Sverigedemokraterna verkar inte särskilt intresserade av att ta politiskt ansvar nu när strategin inte fungerar.

Politik är sällan rättvist.

Skulle Anders Borg kunna göra det annorlunda?

Kanske. Ett blankt papper är hur som helst bättre än en valstrategi som redan lidit skeppsbrott.

Politiska kartan

En sak som skulle hända i vårt tankeexperiment är att inget skulle vara som nu. I ett slag skulle hela den politiska kartan förändras.

Det vore nog bra för alla utom Sverigedemokraterna.

Alliansen skulle återfå en tydlig ledargestalt och samtalet kanske skulle börja handla om riktig politik igen. Och om reformer som man kan vara för - eller emot.

Men antagligen kommer inget att hända. Till P1 sa Anna Kinberg Batra i morse att frågan om avgång inte kommer att vara ”aktuell på många år”. Och så blir det nog.

Moderaternas krisinsikt påminner lite som kaptenen på Titanic i James Camerons storfilm från 1997.

”Håll fart och färdriktning, mr Lightroller, nu går jag och lägger mig”.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.