Nu måste landets unga ta sprutan

Vi kommer bara ur pandemin om alla vaccinerar sig

Landets 18–29-åringar halkar efter i vaccineringar. Har sommaren kommit i vägen?

De svenska coronarestriktionerna lättas nu steg för steg. I dag gick landet in i fas tre och livet kan allt mer bli som före pandemin.

Fler får träffas, taket för privata sammankomster höjs till 50 personer, mer publik tillåts på evenemang och sällskap på åtta i stället för fyra får sitta tillsammans på restaurangerna.

För det går åt rätt håll. Sju av tio svenskar har nu vaccinerats med minst en dos. Och sjukvården rapporterar att det inte längre är de äldre som insjuknar i corona. Men vi kan inte pusta ut riktigt än.

Det är i åldrarna 18-29 som smittan nu främst sprids.

Kanske är det känslan av odödlighet som hör ungdomen till som gör att covid inte tas på tillräckligt allvar. Men det är illavarslande nyheter som nu kommer från flera regioner. De om att vaccinationsviljan bland yngre målgrupper är förvånansvärt låg.

Ointresse bland yngre

För vi kommer inte ur pandemin om inte alla som kan tar sprutan, också de yngre.

I region Värmland märks det svala intresset bland yngre tydligt. Här finns gott om obokade vaccintider. Även i region Örebro syns trenden. Här noteras att det är bland de under 25 år som ointresset är störst.

I region Kalmar använder man sig av Snapchat för att nå målgruppen, för att få fler att boka upp sig.

Det kan ha att göra med att signalerna från samhället inte längre är lika alarmerande. Att det rapporteras om att smittan är på väg ned och att dödsfallen sjunkit drastiskt. Många har hört talas om biverkningar, vilket verkar avskräcka, enligt vaccinsamordnare Marie Ragnarsson. Och så är det ju "sommar, sol och bad och man prioriterar annat", som hon beskriver det till Aftonbladet.

Men vi är ännu inte ur pandemin och vaccinationstakten måste hållas. Och frågan är om det behövs särskilda insatser för att säkerställa detta.
Det är de äldre, sköra, gravida, de med nedsatt immunförsvar och riskgrupper som måste skyddas genom att det övriga samhället tar vaccinet. Så har det varit hela tiden och det gäller fortfarande.

Sprutan handlar om solidaritet för att rädda liv på andra.

Vi är så nära målet

För det är allvar. Följderna av ett halvvacinerat samhälle kan göra att viruset aldrig riktigt lämnar. Att det får fortsätta spridas. Och även om det inte är de unga som drabbas hårdast av sjukdomen, finns risken att insjukna och bli riktigt dålig även här.

Vetskapen att viruset kan mutera och att den nya delta-varianten kan kräva ytterligare doser för att skydda äldre 'borde även få de som hellre tänker på annat att bli nervösa.

I flera länder syns en oroande låg vaccinationsvilja. I Frankrike har president Macron infört restriktioner för de som inte vaccinerar sig, en åtgärd som snabbt fyllde landets tomma bokningstider.

Förmodligen behöver vi inte göra något lika drastiskt här. Men hur vore det med samordnade, riktade kampanjer till landets unga vore så att fler bokar tid för sprutan?

Det handlar om att inte släppa taget när målet är så nära. Och vi måste alla – fortsatt – hjälpas åt.