Inför värnskatt för ett starkare försvar

Låt de rikaste betala mest

I dag ska den parlamentariska försvarsberedningen presentera sina slutsatser. Vi vet dock redan att försvarspolitikerna inte lyckats komma överens. Redan i fredags förklarade partierna i den forna Alliansen att de hoppar av. Enligt deras uppfattning har regeringen och Magdalena Andersson lämnat alldeles för vaga besked när det gäller pengarna.

Vi skulle kunna raljera en del över den saken. Att partier som först drivit igenom servettbudgetens stora skattesänkningar och sedan, i förhandlingarna om januariavtalet, tvingat fram lägre skatt för landets rikaste nu tycker att finansministern snålar är lite lustigt.

Det är inte Magdalena Andersson som tvingat fram valet mellan BB-avdelningar och bomber, mellan omsorg för våra äldre och officerslöner eller mellan förskoleavdelningar och flygplan. Det har skattesänkningsfundamentalismen gjort.

Sprickan är olycklig

Ändå är sprickan i försvarspolitiken djupt olycklig. För det första därför att just säkerhetspolitiken är ett område där partierna brukar anstränga sig för att nå breda uppgörelser. Det är inte bara viktigt för att ge försvarsmakten möjlighet att planera, utan kanske framför allt som signal till omvärlden.

Politisk samsyn är den första försvarslinjen för Sverige.

För det andra därför att politikerna i försvarsberedningen faktiskt är eniga när det gäller sakfrågan. Det säkerhetspolitiska läget i vår del av världen har försämrats och det svenska försvaret behöver stärkas – kraftigt. Efter ett par årtionden av stora nerdragningar kommer det att kosta pengar, stora pengar.

Så kan alla bli eniga

På något sätt måste alltså enigheten återupprättas, och vi har i all anspråkslöshet ett litet förslag. Låt de som fått de största fördelarna av de senaste årens fördelningspolitik stå för sin del av notan. Inför en värnskatt för försvaret. Det skulle öppna för politiska kompromisser, och en rimligare användning av ordet värnskatt är väl svår att tänka sig.

Tekniken behöver inte vara det avgörande. En värnskatt för försvaret ska säkert inte utformas som den gamla värnskatten, det skulle i själva verket inte räcka långt. Men den måste leda till att förmögenheter, kapital och orimligt höga inkomster beskattas hårdare. Och kanske att de som äger mest avstår från några av de privilegier dagens system delar ut.

Allt som allt kan det inte vara inte vara omöjligt att skaka fram de kanske 30 eller 40 miljarder kronor som skulle behövas. Det handlar ju trots allt om att värna Sveriges oberoende. Och vår särart som ett av jordens rikaste, mest välfungerande och jämlikaste samhällen.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.