Shekarabi vill inte se de osynliga fattiga

Fattigdomen är större än vi tror

Publicerad 2021-10-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fattigdomen i Sverige kan vara dubbelt så stor som officiella siffror visar. "De ohjälpta" är namnet på Fattigdomsrapporten 2021 från Stadsmissionen. I den pekar de på att var tionde person som får hjälp av välgörenhet egentligen har rätt till stöd från samhället, men skyddsnätet som ska finnas för dem är borta.

Ingen trygghet

I en debattartikel ställer Lotta Säfström, talesperson i fattigdomsfrågor på Sveriges stadsmissioner en direkt fråga till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S): "Vi undrar om socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi menar att vi ska acceptera stora brister i våra sociala trygghetssystem. Ska vi vara nöjda med att vi inte vet hur den ekonomiska utsattheten ser ut?".

I Sverige finns olika mått för fattigdom, och även SCB menar att det finns många som faller bort i statistiken. "Ingen vet med säkerhet hur många det är som trots att de har rätt till det inte får hjälp och stöd från det svenska samhället. De hamnar sällan i statistiken. Och finns du inte i statistiken, ja då syns du inte. Syns du inte ja då finns du inte", står det i Fattigdomsrapportens inledning.

Handlar om vinterskorna

"Trots att vi har mer resurser idag kan vi inte ägna oss åt guldkanten i tillvaron för antalet som söker sig att oss har ökat så mycket och nu handlar det om basala saker som vinterjackan, vinterskorna och gympadojjor till de växande tonårsfötterna", säger Säfström till ETC.

Alla vet inte alltid vilken hjälp de har rätt till, och oftast är det de mest utsatta som har minst kunskap. Dessutom möts de av ett system som uppmanar dem att inte ens försöka då de "antagligen får avslag". Det är knappast ett välfärdssystem som regeringen kan vara nöjd med.