Magdalena Andersson gömmer sina förslag

Moderaternas valmanifest har åtminstone fina bilder

Valdebatten har varit full av utspel, det ena galnare än det andra. Och mycket har handlat om dem, snarare än om de stora frågor väljarna funderar på. En medveten strategi, av allt att döma.

Men nu har partierna i elfte timmen släppt sina valmanifest och berättat om hela sin politik för väljarna.

Att jämföra Socialdemokraternas valmanifest med Moderaternas är som att lägga ett PM från ett departement bredvid en bilderbok.

Socialdemokraternas valmanifest presenterades av Magdalena Andersson och Mikael Damberg den 25 augusti, arton dagar före valdagen. För den som letar finns det flera reformförslag.

S gömmer sina reformer

S-dokumentet med en ansvarstyngd Magdalena Andersson på framsidan är försiktigt med vad det lovar. Årets stora löfte är att lägga lika mycket pengar på att förebygga brotten som på att bekämpa dem. Men det finns mer för den som letar.

Socialdemokraterna vill permanenta pandemihöjningen av a-kassan. S vill höja avgiften så att alla får minst 70 procent av slutlönen i pension. En miljardreform ska förändra karensavdraget och öka rättvisan för alla som inte kan jobba hemifrån.

Antalet laddstolpar ska fördubblas till 2030 och gymnasieelever och studenter ska kunna resa avgiftsfritt i kollektivtrafiken under sommaren.

M sänker skatterna som vanligt

Moderaternas valmanifest har ett sjölandskap på framsidan, och är fyllt med siffror, diagram och punktsatser. På sidan 23 går Ulf Kristersson med en hund genom ett villaområde. Bilden är blåfiltrerad, vilket får det att se ut som att apokalypsen redan ägt rum.

Och undergången är ständigt närvarande i det moderata valmanifestet. Statistiken ger en bild av ett land med hög arbetslöshet, bristande jämställdhet, mycket brott och stor invandring. Och många träd, förvånande nog.

Men Moderaternas lösning är densamma som den alltid varit, oavsett problembeskrivning. De vill sänka skatterna.

Då spelar det ingen roll att försvarssatsningarna kostar eller att inflationen äter upp pengarna till vård, skola och omsorg. M vill ändå ha ett nytt jobbskatteavdrag och sänkta kapitalskatter.

Märklig mandatperiod

Under de senaste fyra åren har partier med väldigt olika åsikter samarbetat med varandra. Och partier som tycker ännu mer olika har enats om en enda sak – att fälla regeringens förslag. Och samtidigt har allt vänts upp och ner av en pandemi och ett krig.

Socialdemokraterna har regerat, men haft svårt att genomföra sin politik. När högeroppositionen i höstas fällde regeringens budget stoppades genomförandet av det stora S-förslaget i förra valet. Föräldrarna fick inte mer tid med barnen genom en familjevecka.

Så det kanske inte är så konstigt att valdebatten handlat mindre om sakfrågor och mer om vem som tar vem efter valet. Men det finns några saker vi kan veta.

Rött eller blått?

I ett rött Sverige kommer skolan, vården och omsorgens resurser att prioriteras före skattesänkningar. Pensionerna höjs och tryggheten stärks om du blir sjuk eller arbetslös. Regeringen driver på för att minska marknadsinslagen i skola och sjukvård.

I ett blått Sverige kommer skatterna sänkas, mest för dem som tjänar mest. Tryggheten i form av a-kassa och sjukförsäkring minskar, och marknadsskolan och privatiseringarna består.

Följ ämnen i artikeln