Löfven väljer en superpolis

Sällan har väl utnämningen av en myndighetschef haft så stor betydelse.

I går bytte Socialdemokraterna ut rikspolischef Dan Eliasson efter att partiet pekat ut lag och ordning som avgörande valfrågor.

Den kan tyckas orättvist, Dan Eliasson har malts sönder i korselden mellan borgerliga opinionsbildare och polisfacket som klagat på lomhört ledarskap.

Till slut hade justitieminister Morgan Johansson inget val, att gå in i valrörelsen med Dan Eliasson som polischef var att ge upp på förhand.

Erfaren polis

När efterträdaren i dag utsågs var hyllningarna unisona. Säpochefen Anders Thornberg har sedan tidigare respekt i alla läger. Han har lett Säkerhetspolisen ut ur skuggorna och in i den offentliga debatten och byggt förtroende både i media och hos andra myndigheter.

Thornberg har arbetat på Säkerhetspolisen sedan 80-talet och haft i stort sett alla tänkbara befattningar.

– Jag har stor tilltro till Anders Thornberg och jag är övertygad om att han kommer att fortsätta utveckla Säkerhetspolisen till en modern säkerhetstjänst för att möta morgondagens utmaningar, sa dåvarande justitieminister Beatrice Ask (M) när hon utnämnde honom till Säpochef 2012.

Och det har han lyckats med i en tid av både ökad terrorism och ökat samarbete över gränserna. Hoten har ökat, men även möjligheterna att bekämpa de nya farorna.

Uppförsbacke

Men det är ingen enkelt fögderi Anders Thornberg nu tar över. Det finns ungefär 20 000 poliser och 10 000 civilanställda vilket tillsammans motsvarar en mindre svensk stad.

Och ganska många är arga.

Dessutom upplever allmänheten en rad problem som den tycker polisen borde lösa, allt från bostadsinbrott till gängvåld och skjutningar. I skymningsljuset väntar även populistiska politiker och opinionsbildare som tänker göra allt för att skrämma människor och undergräva förtroendet för polisen.

Anders Thornberg är en superpolis och mästerlig kommunikatör - och det är egenskaper han kommer att behöva.

Blocköverskridande samarbete

Med rätt person på plats borde politikerna gå vidare och försöka ge honom rätt resurser och verktyg för att göra jobbet.

Precis som partierna i Försvarsberedningen gemensamt tagit ansvar för den yttre säkerheten borde de ge upp prestigen och försöka hitta gemensamma lösningar på brottsligheten.

Det är naturligtvis valår men i längden vinner alla på om politikerna förmår att sätta vår gemensamma trygghet framför kortsiktiga partipolitiska poänger.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.