Erssons straff kan bli halva poängen

Asylaktivisten visar att lagen är orättvis

Elin Ersson stoppade en deportation till Afghanistan i somras genom att vägra sätta sig ner i flygplanet. I dag hålls rättegången mot henne i Göteborgs tingsrätt.

I somras stoppade Elin Ersson en deportation till Afghanistan. I dag hålls en rättegång mot henne för brott mot luftfartslagen.

Ersson vägrade sätta sig ner i flyget i protest mot deportationen till Afghanistan. Hon livesände allt på Facebook – tillsägelser från flygpersonal, reaktioner från andra passagerare och till slut hur hon och den afghanska mannen fick gå av planet tillsammans. Filmen spreds i rasande fart på sociala medier och i nyhetskanaler och Elin Ersson blev världskänd.

Ville förändra lagarna

Inte alla medresenärer var imponerade. Under livesändningen blir Ersson tillsagd av en brittisk man som ber henne att "tänka på barnen hon skrämmer på planet" och sen slår mobilen ur handen på henne. En annan ifrågasätter varför hon inte bara respekterar sitt eget lands lagar och regler.

– Jag försöker förändra mitt lands regler. Jag gillar dem inte. Det är inte rätt att skicka folk till helvetet, svarar Elin Ersson.

Började med Jesus

Aktivister som fredligt vägra följa lagar de tycker är fel är inget nytt påhitt. Flera stora rättviserörelser har protesterat genom civil olydnad: medborgarrättsrörelsen i USA och Gandhis protester mot den brittiska koloniseringen av Indien är tydliga exempel. Till och med Jesus kan ses som en tidig användare av metoden – i ett försök att hindra handlare från att kommersialisera allt och alla gick han in och välte omkull deras bord i det heliga templet i Jerusalem.

Korsfästelse ingår som tur är inte längre i straffskalan för civil olydnad. Elin Erssons riskerar böter eller max ett halvår i fängelse. Att bli åtalad hör till den civila olydnaden, och att avtjäna sitt eventuella straff kan bli en del av protesten. Martin Luther King uttryckte det såhär: "Den som bryter mot en lag som hans samvete finner orättvis, och villigt godtar straffet genom att sitta i fängelse för att uppmärksamma samhället på lagens orättvisa, uttrycker i den stunden den allra högsta respekt för lagen."

En modig protest

Elin Ersson var modig som helt ensam vägrade sätta sig ner på flyget. Utvisningar till Afghanistan kan vara indirekta dödsdomar. Att förhindra dem är att stå upp för mänskliga rättigheter och allas lika värde.

Dessutom är lagar inte skrivna i sten. Politik påverkar juridiken. Och civil olydnad är ett första steg mot förändring, precis som Elin Ersson sa till mannen på flyget.