För Sabuni är tjafs viktigare än Sverige

Ingen längtar efter regeringskris i en pandemi

 Sedan Nyamko Sabuni tillträdde som partiledare har Liberalerna tappat väljare och splittrats itu internt

Sverige är mitt i en pandemi, smittspridningen är fortfarande stor och hittills har över 12 000 svenskar avlidit i covid-19. Dessutom är vi inne i en ekonomisk kris, med växande arbetslöshet, företag som går omkull och en oviss framtid. I det läget har Liberalerna, som i dagsläget är riksdagens minsta parti i mätningarna, slängt in landet i en regeringskris.

Tajmingen kunde knappast vara sämre.

Nyamko Sabuni har nämligen surnat till över en detalj i den migrationspolitik hon aktivt valde att Liberalerna skulle stå utanför. Istället har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet lagt fram ett lagförslag som är ute på remiss och ska klubbas igenom i vår. Förslaget innehåller 22 punkter varav en innebär en ny "humanitär skyddsgrund".
Det rör sig om de allra mest ömmande fallen, alltså personer som det skulle vara direkt stötande att utvisa men där de ordinarie reglerna inte riktigt är tillräckliga. Ett slags humanitär ventil i en allt hårdare lagstiftning.

Öppnar för nyval

Nix, säger Liberalerna, ventilen är för generös. Det blir för många invandrare och kan bli kostsamt för statsfinanserna.
Om förslaget antas hotar Nyamko Sabuni att lämna januariavtalet, ett drygt år före valet. Det betyder att den nuvarande regeringen inte kommer att få igenom sin budget till hösten. En budgetkris är en regeringskris, konstaterar Stefan Löfven i Ekots Lördagsintervju i helgen. Lämnar Liberalerna januariavtalet ska vi inte utesluta extraval, säger statsministern: "Då är vi redo". Annie Lööf har konstaterat samma sak.

Halva partiet vill inte ha Stefan Löfven som statsminister, och halva partiet vill inte få Jimmie Åkesson som justitieminister

Är Liberalerna beredda på att ta konsekvenserna av sitt konfrontatoriska utspel?
Alla förstår att Nyamko Sabuni är desperat och vill se sitt parti lyfta från de rekordlåga opinionssiffrorna runt 2-3 procent. Sedan hon tillträdde som partiledare har Liberalerna tappat väljare och splittrats itu internt. Halva partiet vill inte ha Stefan Löfven som statsminister, och halva partiet vill inte få Jimmie Åkesson som justitieminister.

Vad vill Liberalerna?

Vi vet mycket om vad Liberalerna inte vill, det vore intressant att någon gång få reda på vad partiet faktiskt vill åstadkomma. Det är ingen vild gissning att väljarna knappast är sugna på att tvingas ut till valurnorna mitt i en pandemi. Då blir det förmodligen tack och hej till det parti som orsakat regeringskrisen.

Gör Nyamko Sabuni rätt när hon hotar med att lämna januariavtalet ett drygt år före valet? Chatta med Jonna Sima klockan 09:00. Du kan skicka in din fråga redan nu!

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    9 feb 2021

    Tack för i dag, vi lär få återkomma till den här frågan en annan gång. Ha en fortsatt fin tisdag!

  • Jonna Sima
    9 feb 2021

    Regeringen bedriver i dag en stram invandringspolitik. Förra året var det färre än på 20 år som sökte asyl i Sverige. Men en stram migrationspolitik behöver en säkerhetsventil för de allra mest ömmande fallen, annars riskerar politiken att bli allt för trubbig och inhuman. Den ventilen vill Liberalerna täppa till. Det tycker jag är en sällsynt dum fråga att blåsa till strid om och riskera att slänga ut Sverige i en regeringskris för.

  • 9 feb 2021

    Var finns stödet för en generösare invandringspolitik inom socialdemokraterna?

    G.larsson
  • Jonna Sima
    9 feb 2021

    Tror det finns ett antal liberaler som inte håller med dig. :)

  • 9 feb 2021

    Om Liberalerna vill öka den interna splittringen i partiet, öka otydligheten för vad man står för, öka risken att åka ut ur riksdagen så gör man rätt.

    Björn

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.