Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Daniel, Daniela

Kungen har mer koll på miljön än Pourmokhtari

Svenska regeringen skämde ut sig på COP29

Publicerad 2024-11-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Följ ämnen
Kung Carl Gustaf XVI tror att klimatarbetet kommer ledas av näringslivet snarare än samarbeten mellan stater.
Kung Carl Gustaf är på statsbesök i Singapore och är kritisk till att klimatomställningen går för långsamt.

Idag är det slut på det två veckor långa klimattoppmötet COP29 i Azerbazjans huvudstad Baku. Världen är mitt i en allvarlig klimatkris. Det är en existentiell kris för mänskligheten och jordens ekosystem. Mer extremväder leder till fler naturkatastrofer och flyktingkriser.

Målet att medeltemperaturen inte ska överstiga 1,5 grader ser allt mer kört ut.

Men klimatskeptikerna har fått luft under vingarna.

Med Donald Trump som tillträdande president i USA har världens stormakter och oljeländer bröstat upp sig. Trump har kallat klimatförändringarna för ”en bluff” och vill återigen dra USA ut ur Paris-avtalet.

Olja som ”Guds gåva”

Azerbajdzjans president Ilham Aliyev, som var värd för COP29, satte direkt tonen för mötet.

Under öppningsceremonin försvarade Aliyev användningen av fossila bränslen och avfärdade västerländsk kritik mot hans lands olje- och gasindustri.

Han beskrev Azerbajdzjan som offer för en "välkoordinerad smutskastningskampanj" och betonade att fossila bränslen är en "gåva från Gud" för hans land.

Azerbajdzjan har portat klimataktivister från mötet men bjudit in företrädare för minst 132 olje- och gasföretag som hedersgäster.

Saudiarabien, som inte drar sig för att styckmörda kritiker, har tagit alla tillfällen de kan för att sabotera förhandlingarna.

Det är minst sagt en mörk tid vi lever i.

Det spelar ingen roll att presidenten från Marshallöarna med gråt på rösten vädjar för hennes och övriga önationers överlevnad i Stilla havet.

Det är den starkes rätt som gäller i världen idag.

Kristersson frånvarande

Sverige har inte direkt höjt rösten för att skynda på klimatomställningen. Ulf Kristersson har inte ens behagat åka på mötet. Statsministern hade helt enkelt andra saker för sig, var förklaringen.

Man tar sig för pannan.

Det visar dock tydligt den svenska regeringens engemang i klimatfrågan.

Sverige har gått från att vara ett grönt föredöme i världen till att rent ut sagt skämma ut sig. Våra fossila utsläpp ökar och regeringen misslyckas med att klara minst tre av fyra klimatmål till 2030.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har varit på plats på COP29 och talar om omställningen som en möjlighet. Att det går att kombinera minskade utsläpp med teknologisk utveckling, tillväxt och ökat välstånd.

Men på hemmaplan har regeringen lämnat den krisande batteritillverkaren Northvolt åt sitt eget öde. Den gröna industrin i Sverige har gått i stå. Sverige riskerar att helt tappa sin unika position i omställningsarbetet, som bara för ett par år sedan lockade nya företag hit.

Kungen är kritisk

Kung Carl Gustaf är på statsbesök i Singapore, men har ändå uttalat sig om klimattoppmötet.

– Det går långsamt fram i de här frågorna, men det går alldeles för långsamt, säger han till TT.

För Expressens reporter på plats filosoferar han om att vägen framåt går via samarbeten mellan företag snarare än mellan länder.

– De kan komma överens lättare, förklarar han.

Det går att tolka som indirekt kritik också mot vår svenska regering.

Romina Pourmokhtari säger ofta att hennes klimatpolitik måste ha en ”folklig förankring”. Nyligen kom en undersökning som visar att 75 procent av svenskarna vill se mer forskning och högre utbildning för att lösa klimatkrisen. Två tredjedelar av svenskarna vill att regeringen klarar klimatmålen.

Så vem är det som har folklig förankring?

Romina Pourmokhtari har en hel del att lära sig av Kungens valspråk: ”För Sverige – i tiden”.

Kristersson hade fått ha dumstrut på COP29Kristersson hade fått ha dumstrut på COP29