Osvensk bröllopstrend att överlämna dottern

När kronprinsessan Victoria gifte sig med prins Daniel ledde kungen henne fram till altaret, något som nu är en stark trend i Sverige.

När drottning Silvia och kungen gifte sig var det en självklarhet att de gick bredvid varandra fram till altaret. Sida vid sida som jämlikar. Men drygt 30 år senare, när kronprinsessan Victoria och Daniel gifte sig, hade något förändrats. De ville nämligen att kungen skulle leda fram kronprinsessan till altaret och där överlämna henne till Daniel, precis som i amerikanska filmer.

Främmande ny trend

avrådde kyrkan prinsessparet och nu varnar åter svenska präster för den populära trenden där bruden lämnas över av sin far.

– Det här speglar ju en annan syn, att förmyndarskapet från brudens far lämnas till maken. För mig känns det väldigt främmande, sa prästen Ursula Björkman Sjögren till P4 Kronoberg. Hon förklarar vidare att en vigsel ska vara två mellan jämlika parter som vill ingå äktenskap. För några år sedan gick en annan församling inte med på bröllop där kvinnan överlämnas. Kyrkoherden sa att detta var just eftersom traditionen med brudöverlämning bygger på att kvinnan ägs av mannen.

Ingen svensk tradition

Svenska kyrkans hemsida besvaras de vanligaste frågorna inför ett äktenskap och en av dessa handlar just om ifall pappan ska leda fram bruden. "Allt fler svenskar har sett filmer där pappan leder bruden in i kyrkan och överlämnar henne till brudgummen. Detta är en amerikansk sed. (...) Den svenska seden är att brudparet själva går tillsammans uppför kyrkgången", är svaret. Att överlämna sin dotter är inte någon gammal svensk tradition, men trenden visar hur snabbt vanor förändras och det som var totalt främmande för en generation sedan ses nu som klassiskt.

Kungen blir förebild

Trots kritiken valde kronprinsessan Victoria att låta kungen leda henne fram till altaret. När vuxna människor ska ingå ett äktenskap får de såklart göra som de vill. Bröllop har varit och är ett sätt att visa sin sociala status. Några ser det som ett traditionellt måste, andra som ett oreligiöst knytkalas, en tredje bara en kul kärleksfest. Vissa gör det privat och andra framför tv-kameror. Men Svenska kyrkan ska ha beröm som gör det tydligt att en brudöverlämning inte är tanken med ett modernt äktenskap. De riktigt traditionella ska gå jämsides upp för altaret, sida vid sida, som jämlikar in i äktenskapet.

Precis som kungen och Silvia gjorde för 30 år sedan.