Corbyn utraderade högerpopulisterna

Jeremy Corbyn har ritat om kartan - oh väljarkåren

Val handlar om att räkna huvuden. Sedan Theresa May utlyste valet i Storbritannien har en miljon helt nya väljare mellan 18 och 34 år registrerat sig för att rösta. Labourledaren Jeremy Corbyn har inte bara lyckats rita om den politiska kartan, han har lyckats med något mycket större: han har ritat om väljarkåren.

När de faktiska resultaten nu kommer in visar det sig att strategin verkar ha fungerat - om än inte hela vägen.

– Oavsett det slutliga resultatet så har vi förändrat hur brittisk politik ser ut, sa Jeremy Corbyn strax efter midnatt från sitt hem i Islington i Norra London.

Och Europeisk, kan tilläggas.

”Katastrofalt”

Theresa May vill bilda en ny regering, men i det konservativa partiet har eftervalsdebatten redan börjat och det verkar bli rejält blodigt. ”Katastrofalt” säger förre finansministern George Osborne. Kraven reses nu på Theresa Mays avgång.

Det intressanta är att Theresa May och Jeremy Corbyn haft helt olika sätt att bedriva sina kampanjer. May har satsat på att vinna marginalväljare och hennes kampanj besökte 47 valkretsar där det stod och vägde. I skrivande stund har 43 av dem räknats och hon har bara vunnit 16.

Corbyn försökte istället samla bredast möjliga koalition av traditionella Labourväljare men även ta från de gröna och andra mindre partier. Hans kampanj satsade hårt på mobilisering och att få ungdomar att bryta sitt traditionella röstskolk.

Traditionell S-politik

Politiskt drev Corbyns kampanj traditionell socialdemokratisk politik – skola, vård och omsorg. Hans vänsterretorik resulterade i en hård höger-vänsterkonflikt och återskapade i princip det brittiska tvåpartisystem som funnits historiskt.

En effekt av detta är att Ukip, ett av Europas mest framgångsrika högerpopulistiska partier nu i princip är utplånat. Trots att förhandlingarna om brittiskt utträde ur EU börjar om bara 11 dagar och trots att konservativa gjorde allt för att diskutera EU lyckades partiet inte ens komma in i parlamentet. I stället verkar många av Ukips väljare gått till Labour.

När Jeremy Corbyn återpolitiserade frågor som privatiseringen av järnvägen, sjukvården och att ge alla chans att utbilda sig tog dessa frågor liksom debatten längs höger-vänsterskalan över hela samtalet. Det utraderade högerpopulisterna som parlamentarisk kraft.

Upprorets tid

Vår tid brukar sägas vara upprorets tid, antietablissemangets tid. Men hittills har revolten oftast kommit från höger och sparkat nedåt på invandrare, muslimer och fattiga. Jeremy Corbyn har lyckats gripa tag i samma kraft, samma tidsanda, och rikta ilskan mot de verkliga makthavarna i stället.

Och ilskan över orättvisor, över klassprivilegier, över att makt och social ställning går i arv och inte förtjänas är en urgammal källåder. Kampen för jämlikhet är socialdemokratins själ och hjärta. Förhoppningsvis kan den brittiska valrörelsen blåsa lite liv även i övriga Europas något trötta Socialdemokrati.

Förmodligen räcker inte rösterna till en Labourregering. Resultatet verkar bli ganska kaotiskt. Men vem vet, det mesta ställs på huvudet just nu.

De flesta av oss fick fel

När jag besökte arbetarklassområdet Barton i lördags sa en Labouraktivist att han trodde valresultatet skulle bli en överraskning.

– Brexit skulle ju inte hända, Donald Trump skulle inte bli vald. Nu säger samma personer att Jeremy är körd. Jag tror faktiskt inte de vet vad de pratar om. Avståndet mellan de där uppe och vanligt folk är for stort, sa han.

Han fick rätt. De flesta andra av oss fick fel.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.