Lööf borde också ta ansvar för sin politik

Bra att Liberalerna drar in i regeringskansliet

Av: Daniel Swedin

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: AFTONBLADET / 3226

I dag har det flyttat in liberalpartister i regeringskansliet. Ett samordningskansli har inrättats på statsrådberedningen och fem tjänstemän från Liberalerna har anställts för att övervaka att det så kallade Januariavtalet följs.

Det är utmärkt att Liberalerna äntligen ger upp sin låtsade oppositionsroll och börjar ta ansvar för det land man faktiskt är med och styr.
I uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet finns tre höst- och fyra vårbudgetar, men mycket mer än så.

Handlar om pengar

I dokumentet som sätter ramarna för avtalet står det att Centerpartiet och Liberalera fullt ut ska ”medverka i beredningsprocesser både av utredningsdirektiv, propositioner till riksdagen, förordningsändringar som följer av ny lagstiftning samt i förekommande fall också uppdrag eller regleringsbrev till myndigheter".

Ett hundratal statliga utredningar ska tillsättas. I mängder av lagstiftningsärenden ska Centerpartiet och Liberalerna vara med, hela vägen från utformning av direktiv till utredning, skrivning av departementspromemoria, arbete med lagrådsremiss och proposition.

Till slut insåg Liberalerna att de inte mäktar med det utan att flytta in i regeringskansliet. Centerpartiet har inte dragit samma slutsats än.

På ett plan handlar det förstås om pengar. Stenrika Centerpartiet har råd att stå utanför och anställa hur många tjänstemän som helst på det egna partikansliet. För fattiga L är det förstås välkommet att regeringskansliet betalar lönen för de fem liberaler som nu ska bevaka L:s intressen.

Men det handlar om hederlighet också. Politikinriktningen i januariavtalet är så tydligt präglad av Liberalernas och Centerpartiets hjärtefrågor att det närmast vore bedrägeri att låta Socialdemokraterna och Miljöpartiet bära det själva.

Borde ha blivit minister

Ur det perspektivet hade statsrådsposter för Centerpartiet och Liberalerna varit den bästa lösningen, men det steg L nu tagit måste man välkomna.
Att Centerpartiet i stället väljer att markera avstånd till regeringen – samtidigt som Annie Lööf i olika intervjuer försöker bestämma vilken skattepolitik Socialdemokraterna ska stå för – är trams.

Liberalerna och Centerpartiet släppte fram Stefan Löfven. Det är hög tid att bägge partierna tar konsekvenserna av det.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.