Mejla

Zina Al-Dewany

Vi är skyldiga tills motsatsen bevisas

Inte bara amerikanska rappare som kritiserar vårt rättssystem

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: STEFAN MATTSSON

Det är många som den senaste veckan fnissat åt rapportering om rapparen ASAP Rockys häktning. Rasisttrollen på internet har fått en mindre hjärnblödning av att försöka reda ut om de står på den svarta rapparens sida eller den över tio år yngre afghanska killen som slogs ned.

Samtidigt utmålar amerikanska medier ASAP som ett offer för det omänskliga svenska rättsväsendet. Det är bland annat maten i form av kaviarfisk till lunch och rabarberpaj till efterrätt som fått USA - av alla länder - att ifrågasätta förhållanden i svenska häkten.


ASAP är misstänkt för misshandel och har på grund av häktningen fått ställa in sin turné. Huruvida en vanlig skolmatsmeny ihop med kranvatten är omänskligt låter jag andra tvista om, men tittar vi på svensk rättsäkerhet visar det sig att den är ganska skakig.

FN:s kommitté mot tortyr har under lång tid kritiserat Sverige, inte minst för de långa häktningstiderna. Det handlar bland annat om att människor kan hållas isolerade i olika förvar, ibland med självmordsförsök som följd. Inom kriminalvården sker de flesta självmorden just i häktet.

Även Europarådet har kritiserat Sverige. Vi är ett av endast fyra länder i EU som har inte har en maxgräns för hur länge man kan hålla någon häktad med restriktioner. Restriktionerna kan betyda att den häktade inte får träffa någon, och TV, dator, radio och tidningar är ibland inte tillåtna. Det har visat sig att tillgången till läkare är bristfällig, och de som sitter isolerade får i vissa fall bara en timme på rastgården innan de går tillbaka till ensamheten.


Man kan tro att restriktioner bara används i undantagsfall, men de är snarare regel än undantag. Många får sitta häktade i över ett år, utan att veta exakt vad de utreds för. Det här är människor som fortfarande anses oskyldiga då ingen domstol fastställt något annat.

Det är illa nog att vuxna människor blir behandlade på det sättet, men FN riktar kritik mot hur vi behandlar barn och unga. Barnombudsmannen förstår kritiken och menar att det är direkt farligt att hålla unga människor isolerade i 22 timmar om dygnet i långa perioder.

Jag är inte så säker på att ASAP Rockys mänskliga rättigheter blivit kränkta under hans relativt korta vistelse i ett svenskt häkte. Annat är det för de som blir inlåsta varje år i väntan på en rättvis rättegång. Då utan internationella medier och lokala upprop som kritiserar allt från deras häktning till lunchmeny.

PODD: Leif GW Persson om ASAP Rocky: En jävla massa overkill

I dagens Aftonbladet Daily sammanfattar vi händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.
 Lyssna här  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Av: Zina Al-Dewany

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.