Mejla

Ingvar Persson

Arbetslösa behöver ha pengar redan nu

Det är bråttom Magdalena Andersson

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYR≈N

I början av mars stod Magdalena Andersson vid pulpeten i finansdepartementets lokal för presskonferenser och spådde att den svenska tillväxten skulle bromsa in med 0,3 procent. Hon utlovade dessutom ett stöd för att rädda jobb genom korttidsarbete, till hösten.

I dag presenterade Arbetsförmedlingen nya siffror över antalet varslade. De kommer varje vecka numer. De senaste sju dagarna har 18 433 antal människor fått veta att deras jobb är hotade. I mars har nästan 37 000 människor varslats. Så höga har siffrorna aldrig varit. Och då talar vi ändå inte om alla som redan fått gå hem därför att den tillfälliga anställningen upphört eller därför att industrierna sagt upp sina bemanningsavtal.

Hotell- och restaurangbranschen är hårt drabbad, men nu stiger siffrorna också inom handeln och i transportnäringen.

Sista lönen har kommit

Många fick sin sista kända lön i förra veckan. De funderar just nu på hur hyran ska kunna betalas i slutet av månaden.

Det har inte ens gått fyra veckor sedan den där presskonferensen på finansdepartementet. Ändå befinner vi oss i dag i en helt annan verklighet när finansministern nu kliver in i samma lokal. Ingen tror längre på en försiktig inbromsning av tillväxten. Vi kan vara på väg rakt utför stupet.

Ett av Magdalena Anderssons budskap i början av mars var att hon var redo att stimulera tillväxten, men att de vanliga metoderna knappast skulle fungera. Det var sant – då.

Om gränserna är stängda fylls inte flygplanens stolar av en sänkt skatt och om människor är rädda att bli smittade fylls inte restaurangerna av sänkt krogmoms.

Pengarna är slut

För en månad sedan var det inte människors brist på pengar som fick ekonomin att tvärstanna. I dag står dock allt fler utan just pengar att betala för det allra mest nödvändiga. Och som arbetsförmedlingens analyschef konstaterar, läget för de som redan är arbetslösa har blivit ännu svårare.

På dagens presskonferens talade finansministern om kampen mot coronakrisen som ett arbete i flera steg. Nu är man framme vid tryggheten och omställningen för de som blivit arbetslösa.

Det är bra att villkoren för att komma in i a-kassan har blivit mer generösa. Det är bra att karensdagen för tagits bort. Förändringarna borde bli permanenta. Men det hjälper inte den som just nu räknar den sista lönen och som haft timanställning i en bransch där företagen hotas av konkurrs.

Insatser som fungerar

Fattigdom är framför allt en social katastrof, men den är också ett hot mot ekonomin. Och nu finns det kända insatser som skulle fungera.

Dagens krispaket är riktas till de arbetslösa. Regeringen och riksdagen vill vara lika handlingskraftig som när det har handlat om att stötta företag. A-kassan blir mycket bättre, de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna byggs ut liksom utbildningar. Yrkesutbildningar blir fler och fribeloppet för studielån tas bort.

Det är bra åtgärder, men det kommer att ta tid innan de flesta får genomslag och det kommer att ställa krav på alla inblandade. Regeringen borde redan i dag lägga planerna på privatisering av arbetsförmedlingen på is för lång tid framöver.

På något sätt behöver också de arbetslösas vardagsekonomi tryggas nu. Det handlar både om människor och om samhällsekonomi. Dagens förbättring av villkoren för a-kassan räcker en bit. Höjningen av nivåerna kommer att göra skillnad. Hade förslaget kommit för en månad sedan hade det väckt jubel.

I dag finns oron kvar.

Det kommer att krävas mer, Magdalena Andersson.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.