Sverige behöver en annan Kinastrategi

Xi Jinping

Peking försöker tysta svenska debattörer

Den 9 maj 1950 upprättade Sverige, som första västland, diplomatiska relationer med Folkrepubliken Kina. I sju decennier har våra länder framgångsrikt samarbetat, samtalat och handlat med varandra.
Varför Kina nu vill ändra på detta är en gåta, men det är faktiskt vad vi ser hända.

I går presenterade den borgerliga tankesmedjan Frivärld en gedigen genomgång av den kinesiska ambassadens aktiviteter i Sverige: “Kinas attacker för att tysta kritiker”.

67 uttalanden

Rapporten är författad av Patrik Oksanen, säkerhetspolitisk debattör och går igenom 67 officiella uttalanden från ambassaden mellan juni 2018 och augusti 2020.

I dessa uttalanden tillrättavisas, hånas och indirekt hotas svenska debattörer, journalister och politiker. Många inlägg handlar om den av Kina kidnappade svensken Gui Minhai. Andra om Taiwan eller provinsen Xinjang, där Kina förtrycker muslimer.

Poängen med ambassadens agerande är - på ren svenska - att tysta debatten och skrämma kritiker.

Varför gör man så här?

Nyfiken relation

Kina är en jätte, Sverige ett medelstort land på andra sidan jordklotet. Hittills har vår relation byggt på stor nyfikenhet och med åren har det kulturella och ekonomiska utbytet blivit omfattande.

Sedan Xi Jinping 2012 blev generalsekreterare för Kinas kommunistparti och därmed landets ledande politiker har Kina systematiskt omvärderat relationen till omvärlden.

Landet har satsat på en militär upprustning utan historiskt motstycke och skapat en lång rad institutioner som finansiellt, diplomatiskt och militärt utmanar den nuvarande regelstyrda världsordningen.

Kinas nationella intressen

Det gigantiska infrastrukturprojektet "Den nya sidenvägen" är tänkt att rent fysiskt binda ihop världen på land och till havs och främja Kinas nationella intressen. Någon västlig motsvarighet finns inte.

Teknologiskt är kinesiska techjättar som Huawei, Bytedance och WeChat fullt i klass, om inte bättre, än sina västerländska motsvarigheter.

Sverige har fram till i dag främst mött Kinas allt mer hätska utfall med dialog. När Donald Trump startat handelskrig har EU hållit ner huvudet och försökt att lösa frågor förhandlingsvägen.

Svara med en röst

Frivärlds rapport är ytterligare ett bevis för att detta inte fungerar längre.
Regeringen behöver ta fram en ny Kinastrategi byggd på insikten att dagens Kina har fundamentalt andra nationella intressen än vi har.

En viktig del är att alltid svara med en röst när ambassaden angriper någon.

Både Kina och Sverige vinner på goda relationer. Men om Kina vill bli behandlad som en vän måste de uppträda som en vän.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    3 sept 2020

    Tack för alla kloka frågor. Ha en trevlig dag 😀

  • Anders Lindberg
    3 sept 2020

    Det är ju det som är så knivigt. Hur främjar man Sveriges nationella intressen i denna nya stormaktspolitik vi lever i?

    Inte helt lätt.

  • 3 sept 2020

    Sätt hårt mot hårt så får det kosta vad det vill för annars kommer diktaturer att ta över stora delar av världen och det vill vi inte.

    Jägarregementet 1989
  • Anders Lindberg
    3 sept 2020

    Sidenvägen ”The belt and road initiative - BRI” är ett globalt infrastrukturprojekt som ska länka Kina land och sjövägen till alla globala marknader.

    Över land går väg och järnväg över hela den europeiska landmassan och till sjöss, med hamnar och bevakade sjövägar, hela vägen hit och till Amerika.

    BRI kommer alltså att bli det nya blodomloppet i världsekonomin, är det tänkt. Byggt, kontrollerat, finansierat med krediter och till stora delar ägt av Kina.

    Det skulle på sikt kunna ersätta det globala handelssystem som väst idag upprätthåller.

    än så länge har Kina bara militärt skydd via en större bas i Afrika för sina globala projekt.

    Men räkna med en global kinesisk militär närvaro för att skydda BRI.

  • 3 sept 2020

    KAn du snabbt förklara "Nya Sidenvägen? Och hur den skulle få ekonomiskt inflytande över EU?

    Mats N

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.