Ledare

Tvång kan leda till att färre tar vaccin

Auktoritära metoder kan lätt spåra ur

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I Grekland ska ovaccinerade över 60 år börja bötfällas. Runt 1000 kronor i månaden kommer det kosta de som vägrar.
I Österrike kommer det från och med nästa år införas obligatorisk vaccinering. I Tyskland har många ledande politiker kommenterat ett sådant krav som något ”oundvikligt”.

I Frankrike är det redan obligatoriskt för vårdpersonal att vaccinera sig.

Samtidigt är frågan kring tvång större än så. En chef på WHO Europa, Robb Butler, menar att vi måste börja föra diskussionen kring vaccinationstvång. Just nu är bara 54 procent av Europas invånare vaccinerade, och därför bör ett tvång övervägas menar han.

Det är inte svårt att förstå var kraven kommer från. För vårdpersonal har frågan varit knepig, eftersom patienter har rätt till en säker och trygg vård. Nu ställs frågor kring hur det är förenligt med ovaccinerad personal. Det är det oftast inte. Och när det i andra vågskålen ligger skärpta restriktioner, svår sjukdom och död så kan det vara lätt att vilja ta i med hårdhandskarna. Men det funkar sällan.
Butler själv menar att det finns risker med att gå den vägen, och att det inte alltid leder till ökad vaccinering. Den tidigare WHO-chefen Anthony Costello har varnat för detta. Han menar att ett tvång kan leda till att fler kan bli skeptiska till vaccinet, särskilt de som redan har ett lågt förtroende för institutioner.
Och i Sverige skulle ett allmänt tvång strida mot grundlagen.
I svensk grundlag är ”alla medborgare skyddade mot påtvingade kroppsliga ingrepp från det allmänna (stat, myndigheter, kommuner och regioner), såsom vaccinering.” Att WHO eller EU skulle försöka införa ett tvång som ska gälla i medlemsländerna vore att köra över vår grundlag. Men det vore även dumt att införa för enskilda länder.
Just i Sverige har vi varit försiktiga med tvingande åtgärder, och mycket har handlat om att balansera personlig integritet med smittspridning och dödstal. Införandet av vaccinintyg vid allmänna sammankomster var inte ett självklart drag, och det ska vi vara glada för.
Det har gett oss en av de högsta vaccinationstäckningarna i Europa, och de allra flesta litar fortfarande på sina myndigheter här. Det vore rätt dumt att riskera det förtroendet med tvingande åtgärder.

***
Vad tänker du om tvång och vaccination? Chatta med Zina från klockan 09.00, eller skriv din frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Zina Al-Dewany

  Hej, jag märker att intresset att diskutera det här är stort. Vi får säkert anledning att återkomma till ämnet.

  Nu är det dags att avsluta chatten, tack till alla er som kom med inspel och ställde frågor!

 • Vi har två som inte vaccinerat sig på jobbet och dom får byta om själva och fika på egna tider så allting går att lösa givetvis även om det blir lite bökigt ibland för chefen 😷

  Snickaren Ulf

  Hej Ulf, intressant!

  Zina Al-Dewany
 • När det gäller vaccinpass för anställda så borde det vara en självklarhet inom vården, vårdtagarnas rätt att inte bli smittade ska givetvis övertrumfa anställdas rätt att inte ta vaccin alla dagar i veckan för övrigt så är det upp till alla hur dom gör men eftersom alternativet är en nedstängning så tycker jag gnället från dom här ovaccinerade som efter egen forskning vägrar ta sprutan är ganska ovidkommande

  A

  Hej A, tack för intressant inspel. Det här är en fråga jag tror vi kommer få återkomma till fler gånger, just angående vårdpersonal.

  Zina Al-Dewany
 • Hej Zina!

  (Vi gick i samma grundskola, kul!)

  Munskydd i kollektivtrafiken och affären är ett måste. Även om många är vaccinerade så måste vi vara rädda om varandra och hjälpas åt om det ska bli som"vanligt " igen.

  Mvh Anna

  Anna.

  Hej Anna! Det är verkligen så att vi måste hjälpas åt allihop. Sen är frågan många länder nu brottas med hur mycket som ska vara påtvingat, och hur mycket som handlar om tillit till att de flesta tar sitt ansvar.

  Zina Al-Dewany
 • God morgon.

  Tror inte på tvång alls!!!

  Det kommer Bara göra dom som inte tagit vaccinet ännu mera bestämma över att INTE ta det. Tror nog att många även funderar och är osäkra på om det ska tas eller inte...Men att sen bli tvingad till det. Nä det tror jag inte alls på.

  Ingen vill bli tvingad till sånt här.

  Lite "stopp min kropp.

  Annica Holmgren

  Hej Annica, så kan det vara när det gäller tvång. Det är ju även det som en del experter varnat för.

  Zina Al-Dewany
Publisert:

LÄS VIDARE

Storbolagens patent har blivit en dödsfälla

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Vaccin

WHO

EU