Avgifter och stängsel stänger ute vanligt folk

Rädda allemansrätten innan det är försent

Svampplockning.

"Hit, men inte längre" är budskapet när privata markägare leker polis och sätter upp egna förbudsskyltar. Radioprogrammet P1 Morgon berättade i veckan om det här utbredda fenomenet; förbudsskyltar på Fårö, stoppa cyklister från delar av Sörmlandsleden, årskort på stränder, stängsel och grindar.

Frivillig spåravgift

Spåravgift för längdskidåkning är också omdiskuterat och har prövats av Förvaltningsrätten som konstaterade att Luleå kommun i det fallet hade rätt att ta ut en avgift. Enligt Naturvårdsverket är det förbjudet att sätta upp skyltar i områden som har betydelse för friluftslivet, längs till exempel en väg ska man kunna röra sig fritt. Så skyltar och stängsel är egentligen ett slag i luften, men fyller säkert sitt syfte och skrämmer iväg ovana naturbesökare.

Inte heller går det att tvinga någon att betala avgift för att beträda naturen, men bara signalen om det är nog så olustig. Vad blir nästa steg? Vandringsleder ska inte kommersialiseras som vilken vara eller tjänst som helst.

Segregerat friluftsliv

Friluftslivet är redan segregerat som det är och varken avgifter eller grindar hjälper till att lösa det problemet. Faktum är att kommunala avgifter för friluftsliv kostar mer än det smakar. Folkhälsan blir ännu sämre, den ensamstående mamman har inte råd och det blir en dyr nota för samhället i längden.

Allemansrätten säkerställer allas rätt till naturen, som att plocka bär och svamp, men det betyder frihet under ansvar. Rätten är nästintill världsunik för Sverige och är sedan 1994 inskriven i grundlagen. Den är väl värd att bevara i ett stort land med mycket vacker natur och goda chanser till friluftsliv året om.

Klassfråga

När allemansrätten naggas i kanten av självutnämnda paragrafryttare som gör allt för att stänga ute andra från naturen måste ansvariga gripa in. Tillgång till skog, mark och stränder får inte bli en klassfråga där enbart rika får chans till upplevelser och rekreation. I USA är skyltar med "privat område" vardag sedan länge, så låt det bli en varningsklocka.

Strandskyddet är redan en het potatis i politiken som delvis hänger ihop med allemansrätten. Vid nästa förhandling om frågan borde därför regeringen och övriga berörda ha med en punkt på dagordningen om att säkerställa en kostnadsfri allemansrätt utan påhittade förbud.


På flera håll i landet begränsas allemansrätten genom att privata markägare sätter upp förbudsskyltar och stängsel. Vad tycker du om det här fenomenet och om avgifter för att få vistas i naturen?

Chatta med Joanna Abrahamsson. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Joanna Abrahamsson
    30 juli 2021

    Intresset för allemansrätten är stort, tack för alla frågor. Nu stänger ledarchatten för idag. Ha en fin helg i Sveriges vackra natur!

  • 30 juli 2021

    Förekomsten av detta fenomen är just allmänhetens okunskapen om allemansrätten och individens skyldigheter och rättigheter. Det ”nya” Sverige präglas i allt större utsträckning av det egna jaget och det privata ägandet. Det som är mitt får ingen förutom jag själv ta del av. Detta tillsammans med okunskap om ens rättigheter och skyldigheter generellt och om allemansrätten per se kommer leda till att allt fler stängslar in områden och övriga kommer acceptera och tro att det ska vara så.

    M

    Hej M, ja, det behövs mer information om allemansrätten och vad den innebär med rättigheter och skyldigheter. Och en bättre inställning från en del av de privata ägarna, som du skriver kan förbudsskyltar leda till att folk skräms iväg helt i onödan.

    Joanna Abrahamsson
  • 30 juli 2021

    Nyss varit på besök i Sandhamn. Även där har stugägare skrivit på stenhällen nedanför sin stuga ´PRIVAT` med stora bokstäver…

    Hans

    Hej Hans, väldigt trist att höra och inte heller tillåtet. Det måste kunna gå att vistas och samsas i naturen utan skyltar, avgifter och bommar.

    Joanna Abrahamsson
  • 30 juli 2021

    Jag är markägare och blir så trött när jag ser dessa förbudskyltar och bommar. I min skog kommer det inte att komma upp några bommar, alla får gärna åka bil ända fram till svampstället eller bärskogen.

    Mats Karlsson

    Hej Mats, vad fint, det är en bra inställning. Sveriges natur är till för alla.

    Joanna Abrahamsson
  • 30 juli 2021

    Jag har hittat skrotbilar,uppeldade bilar och avfall på våra skogsvägar så det är bara ren tur att detta skett under senhösten så vi inte fått skogsbränder under den torra årstiden.Nu har vi stängt samtliga skogsvägar med bommar och parkeringsmöjligheterna är lika med noll och det drabbar så klart alla skötsamma besökare som inte kan parkera längre men vi har full förståelse från dem som sett bilvraken i skogen och förstår varför vi tvingats stänga vägarna.

    Margareta

    Hej Margareta, väldigt tråkigt att höra att folk dumpar skrotbilar i naturen. Det kanske behövs skarpare lagstiftning mot sånt, i övrigt tycker jag det är viktigt att allemansrätten fungerar med rättigheter och skyldigheter.

    Joanna Abrahamsson