Kvinnor förlorar 5400 kronor – varje månad
LO måste ta strid mot ofrivillig deltid
Idag är det internationella kvinnodagen. Tid alltså att uppmärksamma alla de utmaningar som kvarstår på jämställdhetsfronten. Fort går det inte. I synnerhet inte om vi tittar på löneskillnader.
Inom arbetaryrken tjänar kvinnor 88 procent av vad männen gör. Trots att LO haft ett uttryckligt mål om att minska den klyftan har det sett likadant ut i tio års tid.
Nu ökar istället skillnaderna inom vissa yrken. Kommunal organiserar såväl kvinnodominerade yrkesgruppen vårdbiträden som mansdominerade vaktmästare. 2014 tjänade vårdbiträdet 93 procent av vad vaktmästarna gjorde. Nu har andelen minskat till 85 procent.
Siffrorna talar sitt tydliga språk. Värdediskrimineringen i arbetslivet är djup.
Grotesk skillnad
Om skillnaderna inom LO är stora så är de på arbetsmarknaden som helhet groteska.
Finansmännen står på toppen av lönehierarkin. Många av de kvinnodominerade arbetaryrkena, som i stor utsträckning handlar om omsorg, finns i bottenskiktet.
Expressen rapporterade i förra veckan om gymnasieelever som åker på sportlov till Val-d'Isère. Med ”pappas kreditkort” kan de på en enda kväll festa upp vad en undersköterska i snitt tjänar på ett år.
Det är en skrämmande bild av hur det ojämställda svenska klassamhället ser ut 2025.
Stor oro
En stor orättvisa är att många kvinnor jobbar deltid ofrivilligt. Bara omkring hälften av arbetarkvinnorna har en fast heltidsanställning. Enligt nya siffror från LO, som bygger på SCB:s lönestatistik från 2023, innebär det i snitt en förlust på drygt 5 400 kronor per månad.
Det är dåliga tider. Åtta av tio ensamstående föräldrar är stressade över sin ekonomi och 40 procent har tvingats låna pengar för att täcka kostnader för mat och boende. Med det i åtanke gör 5 400 kronor mer i månaden stor skillnad.
Ett första steg
”Vid mina arbetsplatsbesök runt om i landet har det blivit väldigt tydligt för mig att ofrivilliga deltider och hyvling av arbetstid är en farsot som måste vaccineras bort”, säger LO:s ordförande Johan Lindholm i en kommentar till siffrorna.
Det har han helt rätt i.
I årets lönerörelse har LO ett gemensamt krav om att göra det mindre lönsamt för arbetsgivare att hålla personal anställd på deltid. Genom att se till så att övertid ersätts på samma nivå som för heltidsanställda skulle incitamenten att erbjuda kortare kontrakt minska.
I relation till hur stora orättvisorna är räcker förslaget kanske inte så långt som man skulle önska. Men det vore i alla fall ett litet steg i rätt riktning på en just nu väldigt lång väg mot en mer jämställd arbetsmarknad.
