Just nu förlorar vi mot coronaviruset

Människor har svårt att förstå dubbla signaler

På söndag, den 1 november, var det meningen att publikgränsen på 50 personer skulle höjas till 300. Nu blir det inte av, i alla fall inte i Skåne. Där ska människor dessutom hålla sig borta från kollektivtrafik, affärer och nästan allt annat.

Ett storslaget allsvenskt guldfirande på Eleda arena i början av december känns allt mer osannolikt.

Smittspridningen har fördubblats på en vecka. Alla kurvor pekar åt helt fel håll. Fortsätter det så här ligger vi riktigt illa till.

Skåne är inget undantag. I Uppsala råder redan lokala restriktioner. På mindre orter, som i Malung, har kommunen tvingats stänga skolor på grund av covid-smitta.

Experterna vill inte gärna tala om en andra våg, men för en lekman är det så det ser ut.

Det är bara en vecka sedan regeringen lämnade beskedet att publikrestriktionerna skulle lättas. Samtidigt avskaffades de speciella råden till riskgrupperna.

Samma regler för alla, förklarade socialminister Lena Hallengren och lät som hon just vunnit en förhandling med finansministern.

Det är faktiskt inte så konstigt om människor känner sig förvirrade.
Sveriges strategi mot pandemin har från början vilat på två fundament. Politiker ska lyssna på experterna, framför allt på Folkhälsomyndigheten. Dessutom ska restriktioner och råd vara möjliga att hålla fast vid under lång tid. Inget svajande hit eller dit.

Är allt på väg att förloras nu?

Det har varit bra utgångspunkter. Vi kommer att diskutera om något råd borde ha varit skarpare eller om till exempel testning skulle ha satts in tidigare, men på det hela taget har Sverige knappast klarat sig sämre än många andra under våren och sommaren.

Dödstalen har varit högre än i Norge och Danmark, men lägre än på en del andra håll.

Dessutom har ekonomin ändå klarat sig hyggligt.

Frågan är om allt det där är på väg att förloras nu?

Det är sant att råden som gäller alla finns kvar. Vi ska hålla avstånd, hålla oss hemma när vi är det minsta sjuka och tvätta händerna som galningar. Om alla bara följer de råden kommer det här att gå bra, resonerar experterna på folkhälsomyndigheten.

Problemet är kanske att Tegnell och hans medarbetare är experter på just folkhälsa, inte experter på folk. Vore man det i stället skulle man veta att många unga vuxna inte främst tänker handdesinfektion när de talar om sprit, eller att en uppmaning att undvika lokalbussen kanske inte känns så allvarlig om den formuleras som ett råd.

En expert på människor skulle veta att ett klartecken till semesterresor också uppfattas som ett klartecken för social samvaro. Och att öppna högskolor betyder festande studenter.

Men framför allt skulle den experten inse att det är svårt att få människor att förstå dubbla signaler. Och att konsekvenserna kan bli förödande, särskilt i en pandemi.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.