Trump knyter snaran runt rätten till abort

Högern bryr sig om makt - inte om kvinnors rättigheter

Donald Trump och senaten har satt en abortmotståndare i amerikanska Högsta domstolen.

I början av veckan röstades Amy Coney Barrett igenom till Högsta domstolen i USA. Donald Trump har i och med detta inte bara tagit en poäng inför presidentvalet. Han har även knutit snaran runt aborträtten.

Under senatsförhören med Coney Barrett duckade hon förvisso svåra frågor om ifall hon skulle låta sina personliga värderingar spela in i arbetet som justitieråd. Men det är vedertaget bland de som nomineras att inte gå in på vad som kommer att styra dem i sitt dömande.

Man måste veta två saker om henne för att förstå vad det innebär att hon tänker vara lagtexten trogen.

Kan backa utvecklingen 50 år

För det första är hon en dedikerad abortmotståndare. Förutom att hon ifrågasatt aborträtten i rollen som jurist har hon varit engagerad i 'pro life'-rörelsen privat.

För det andra är hon en mycket skicklig domare som kan argumentera för att få som hon vill. Exempelvis kommer hon att kunna peka på att det inte står något uttryckligt om rätten till abort i USA:s grundlag och att den därför inte är definitiv.

I hennes ögon är det juridiskt fel att tolka in aborträtten i rätten till privatliv som domstolen gjorde i Roe mot Wade - det rättsfall som 1973 lade grunden för att kvinnor i USA ska ha ett eget val.

Man ska dock inte förvänta sig rubriker om att Högsta domstolen river upp det gamla rättsfallet. Aborträtten kommer snarare att urholkas i det tysta, genom en mängd små frågor som hamnar på domstolens bord. Coney Barrett har som bekant resten av livet på sig att driva igenom sin hjärtefråga.

Oavsett hur det går till kan utnämningen av henne flytta kvinnors rättigheter 50 år bakåt i tiden. Det är en av Donald Trumps stora bedrifter som president.

Trump: ”Vad betyder pro life?”

Ironiskt nog skulle han nog inte ha brytt sig om vad hennes syn på abort var så länge den var rätt för det republikanska partiet.

I journalisten Bob Woodwards bok "Fruktan" (Modernista, 2019) återges en scen från 2010, när två politiska konsulter ska undersöka om Donald Trump har vad som krävs för att bli republikanernas kandidat.

Trump får veta att han måste vara 'pro life' men att han gjort saker som framstår som 'pro choice'.

"Vad betyder det?" frågade Trump.

Han får höra att han måste vara emot aborter.

"Säg bara hur jag ska fixa det. Jag är - vad var det du kallade det? Pro- life. Jag är pro-life, säger jag ju", svarade Trump.

Nästa vecka är förhoppningsvis tiden ute för den president som gjort allt i sin makt för att tona ner allvaret i en global pandemi, förnekat klimatkrisen och vägrat att fördöma högerextremister. Sådana snedsteg kan kanske demokraten Joe Biden ställa till rätta om han vinner valet.

För ungefär 160 miljoner kvinnor lär dock skadan redan vara skedd. När Amy Coney Barrett röstades fram blev halva den amerikanska befolkningens rätt till sina egna kroppar genast osäker.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.