Mejla

Jonna Sima

Låt inte regionerna sabba vaccineringen

Nu behövs ledarskap, inte dysterkvistar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

FHM:s generaldirektör Johan Carlsson säger att det kommer ta lång tid innan ett vaccin mot covid-19 kommer att få effekt på smittspridningen.

Foto: LOTTE FERNVALL

LEDARE

Nu kan man se ljuset i tunneln, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Under november har läkemedelsföretagen AstraZeneca, Moderna och Pfizer visat goda resultat för sina vaccin mot covid-19. Nyheterna har mötts med optimism och hopp världen över.
I Storbritannien hävdar regeringen att sjukvårdssystemet NHS ska börja distribuera vaccin mot covid-19 från och med december. I april ska hela den vuxna befolkningen ha erbjudits vaccin.
Även Tyskland säger att de ska börja vaccinera människor från mitten av december. I USA räknar man med att ha vaccinerat 20 miljoner människor under december och 30 miljoner månaden därpå.

FHM delar inte Boris Johnsons optimism

I Sverige då? Här möttes nyheten om de skyddseffektiva vaccinen med avvaktan och pessimism.
Folkhälsomyndigheten, FHM:s, generaldirektör Johan Carlson säger att vi inte kommer att starta vaccineringen förrän i januari. Förhoppningsvis ska vårdpersonal och personer över 70 år ha fått vaccin under första kvartalet nästa år.
Statssekreterare Elisabeth Backteman, som är regeringskansliets krissamordnare, uppmanar i en intervju i Dagens Nyheter att svenskarna måste ha ”fysisk och mental beredskap” att leva med viruset under hela nästa år.

I Storbritannien lovar Boris Johnsson britterna att de kommer att kunna fira en normal påsk.
Frågan många ställer sig nu är varför det ska ta längre tid för Sverige att vaccinera 10 miljoner människor än för länder med mångdubbelt större befolkning. Om det finns en vettig anledning till det borde FHM förklara det på ett pedagogiskt sätt vid nästa presskonferens.

Finns inga ursäkter för senfärdig vaccinering

En av den svenska coronastrategins främsta kritiker, Lena Einhorn, skriver i DN att hon inte förstår FHM:s pessimism. Hon menar att deras missmodighet riskerar att utan anledning ”kväsa framtidshoppet” och att det också kan "minska människors benägenhet att vaccinera sig”.
Sverige har gått sin egen väg i coronapandemin och den har haft stort stöd i befolkningen. Men ingen kan påstå att den har fungerat särskilt väl när det kommer till att skydda de äldsta och sköraste, eller att testa och smittspåra i tid.

Nu måste regeringen tillsammans med landets 21 regioner visa på ett mer effektivt samarbete. Vi är ett litet, rikt och normalt sett välfungerande land, det finns inga ursäkter för att inte få till en snabb och effektiv vaccination mot covid-19.

Chatta om dagens ledare med Jonna Sima klockan 09:00. Du kan skicka in din fråga redan nu!

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Tegnell lyssnade inte på arbetarna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Covid-19

Coronaviruset

Vaccin

Johan Carlson

Folkhälsomyndigheten

Storbritannien

Tyskland