Ebba Busch får mig att tänka på Slytherin

Högern vill att vi ska vara rädda

Uppdaterad 2021-06-13 | Publicerad 2021-06-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Elevhemmet Slytherin på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom

I onsdags stod Ulf Kristersson (M) i riksdagens talarstol och berättade att Sverige går under – i missmod, pessimism, massarbetslöshet och kriminalitet.

Hans kavaj var både ny och rutig.

Det var riksdagsårets sista debatt och en tydlig fingervisning om valårets politiska estetik.

– Vårt en gång så trygga land har förvandlats till ett Chicago med otrygghet, splittring och förslumning, fyllde Jimmie Åkesson (SD) i.

Ebba Busch (KD) hånade regeringen för att den pratade om hopp och framtidstro. I kammaren sjöng hon "Always look on the bright side of life", det avslutande ledmotivet i Monty Python's film Life of Brian från 1979.

I slutscenen är huvudpersonen korsfäst och på väg att dö, men likväl sjunger han.

Töntigt, tycker Ebba Busch.

Men det var inte Life of Brian jag kom att tänka på efter onsdagens partiledardebatt utan en nyare samhällsatir: Harry Potter.

Sedan författaren J.K. Rowlings första roman 1997 om den föräldralöse trollkarlspojken Harry och hans vänner har berättelsen sålt över en halv miljard böcker och fängslat världens barn.

Harry Potter är på ytan historien om hur han och vännerna Hermione Granger och Ron Weasley går på trolldomsskolan Hogwarts och strider mot den onde trollkarlen Lord Voldemort.

Men Harry Potter är också berättelsen om upproret, om att makten och det bestående alltid ska ifrågasättas och om varje människas rätt att vara den man är.

Ibland kallas de som är födda från mitten av 90-talet och framåt Generation Z. Det är där Greta Thunberg hittat sin armé av unga aktivister. Men Gen Z bär även upp rörelser som Black lives matter och MeToo.

De har upproret i blodet.

Enligt en studie från Pennsylvanias universitet 2016 är unga som läst Harry Potter-serien mer toleranta, tror på jämlikhet och är emot hårda straff.

Tacka J.K. Rowling för det.

Ytterst handlar Harry Potter-serien om samma sak som riksdagsdebatten i onsdags, om den eviga dragkampen mellan hopp och rädsla.

På Hogwarts skola för häxkonster och trolldom finns fyra elevhem; Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw och Slytherin.

Gryffindor, som Harry tillhör, är stolta och modiga men samtidigt impulsiva och hamnar ständigt i trubbel. Motpolen är Slytherin som är ambitiösa, sluga och kalkylerande maktspelare.

Det finns en tydlig klassdimension hos J.K. Rowling. Eleverna från Slytherin kommer från familjer med anor, stora fina hus och långa traditioner. Harry Potter är i stället uppväxt hos en fosterfamilj.

Donald Trumps barn blev ständigt jämförda med Slytherin.

J.K. Rowling gick till slut ut och dementerade, på twitter. Familjen Trump skulle aldrig ha blivit inbjudna till Hogwarts från första början.

Men det är inte särskilt märkligt att Slytherin jämförs med just högern. De är inte bara ambitiösa utan även hänsynslösa och har en mer pessimistisk syn på tillvaron. Slytherin är rädda för förändringar, som att släppa in nya grupper på skolan.

Att hopp och rädsla är starka drivkrafter i politik är ingen nyhet.

För högerpartier har vad som brukar kallas rädslans strategi ofta varit central. Att spela på oro för kriminalitet, för utlänningar och för skattehöjningar är ofta bärande delar.

I Sverige går en röd tråd från det så kallade kosackvalet 1928 då högern varnade för Per Albin Hansson med valaffischer som "Envar som röstar för Arbetarepartiet röstar för Moskva" till kampanjerna mot S-ledare som Olof Palme, Mona Sahlin och Stefan Löfven.

Om du saknar politik: skräm väljarna!

– Förra året skakades Sverige när två pojkar utsattes för ren tortyr på en kyrkogård i Solna, sa Ulf Kristersson i partiledardebatten.

– Brottslingar går fria, och vanligt hederligt folk förblir otrygga, sa Jimmie Åkesson.

– Trygga Sverige har nu näst flest dödsskjutningar i Europa. Vilket ledarskap uppvisar då justitieminister Morgan Johansson? frågade Ebba Busch.

– Irrelevanta straff för människor som väljer brott som livsstil, sa Johan Pehrson (L).

Det var som att se Slytherin gå till val. Till tonerna av Rolling Stones "Paint It Black" från 1966.

Maktspelet är det säkert inget fel på, människors rädsla är en oerhört potent följeslagare i en valrörelse. Men vad skulle vi få för land om de vinner?

Vad de högerkonservativa valstrategerna bör tänka på är att rädsla inte har någon botten. Mörkret föder bara mer mörker, polarisering och konflikter.

Skillnaden mot de rödgröna och Centerpartiet var slående.

– En varm sommarbris blåser in över oss. Detta år är det en bris som ger hopp om en bättre sommar, inledde Per Bolund (MP).

Rädslans strategi bygger på att man talar illa om Sverige. I debatten blev det nästan komiskt när Ulf Kristersson gjorde allt för att prata ner polisens framgångsrika insats mot de kriminella gängen i veckan där 155 kunde gripas.

Han klarade inte att vara glad eftersom polisens framgång förstör den bild av ett land i förfall han vill måla upp. Men så här kommer det nog att låta framöver i alla frågor.

I Harry Potter förlorar rädslan, men det är bara en saga. I verkligheten kan Slytherin ha klassträff i Rosenbad om ett drygt år. Att vinna en tredje mandatperiod för Stefan Löfven är svårt, endast Tage Erlander har lyckats och det var ett tag sen.

Det som talar mot Kristerssons retorik är naturligtvis att Sverige inte alls håller på att gå under. Utanför systemkollapshögerns Facebookgrupper är framtidstron tvärtom på väg tillbaka.

Till hösten får vi inte bara vår frihet igen utan hjulen i ekonomin kommer sannolikt att snurra allt fortare. Fler kommer att få jobb, vi får resa och umgås igen. Det blir en tid av kosläpp och ljusa sommarnätter.

Jag är inte övertygad om att framtidens ledmotiv är "Paint It Black".

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    13 juni 2021

    Tack för dagens chatt ☀️

  • 13 juni 2021

    Håller med om att de som som bor i Stockholm har råd att betala mer i skatt om man har råd att betala miljontals kronor för en lya mitt i stan.

    Innerstaden vimlar av rika människor så ta pengar av dem till skatten.

    Malin

    Det är en lite intressant grej med stohejet krig S förslag om miljonärsskatt: det drabbar liksom ingen fattig.

    Ändå detta gnäll.

    Anders Lindberg
  • 13 juni 2021

    Hur mycket skatt betalar Amazon i Sverige? Med fler av dessa multiföretag som etablerat sig här.

    Norbert

    Vet ej. Men det är en bra fråga

    Anders Lindberg
  • 13 juni 2021

    God ton räcker tyvärr inte. Lyssna på dagens panel i Godmorgon världen och inse att tonläget måste höjas från svensk vänster, annars fortsätter t ex en begränsning av ISK vara en katastrof för vanligt folk samtidigt som marknadshyror är en småsak.

    Mathias K

    Ska lyssna på godmorgon världen efter chatten.

    Men ja, svensk vänster måste våga ta debatten.

    Anders Lindberg
  • 13 juni 2021

    Göran Persson tror på siffror över 40% igen för Socialdemokraterna 🌹

    Lena

    Får hoppas han har rätt

    Anders Lindberg

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.