Kry försöker slå mynt av ditt snor

Gamarna börjar cirkla över corona igen

Kry tjänar stora pengar på att lista friska patienter till sina vårdcentraler via sin app.

Den enes död den andres bröd. Det gamla ordspråket kan krasst beskriva nätläkarföretagens 2020.

Under coronapandemin har företag som Kry, MinDoktor, Doktor.se och Doktor24 blomstrat. I sin marknadsföring har vissa av företagen uppmanat människor att söka vård för minsta förkylningssymptom. Den största aktören, Kry, hade en ökning av vårdkontakter på 30 procent via chatt- eller videosamtal under kulmen av pandemin i våras.

En stor andel av de som sökte hjälp hade egentligen inga medicinska problem, utan behövde snarare någon att prata om sin oro med. Men det spelar ingen roll för nätläkarföretagen, de lättförtjänta pengarna – patientersättningen – tickar in ändå.

Under 2019 uppgick de digitala vårdbesöken till 1,16 miljoner, vilket var en fördubbling mot året tidigare. Tillväxtkurvan för 2020 fortsätter att peka spikrakt uppåt.

Kry startar nya vårdcentraler

Det finns givetvis fördelar med digitaliseringen av primärvården. Tanken med systemet är att det ska korta vårdköer och minska kostnaderna för regionerna, men det ser inte ut som att man har nått önskat resultat. Kostnaderna har rusat när människor använder apparna för enkla råd som de lika gärna hade kunnat få på 1177. Att förnya recept är "gratis" för patienterna i läkarapparna, men kostar 500 kronor för regionen. Från den offentliga vården har det larmats om att nätläkarföretagen dränerar regionerna på resurser.
De senaste åren har vårdappparna tagit steget in i den fysiska världen. I september öppnade Kry två nya vårdcentraler i centrala Stockholm. Det moderata finansregionrådet och privatiseringsivraren Irene Svenonius var givetvis på plats och prisade nytillskottet.
På bara några veckor fick Krys ena vårdcentral över 10 000 listade patienter, ett antal som tar många år att bygga upp för en traditionell vårdcentral. När patienter söker vård eller rådgivning via Kry:s app blir de nämligen listade hos vårdcentralen – utan deras vetskap.

Ingenstans framgår att patienten samtidigt säger upp sin många gånger långa relation med sin vanliga vårdcentral.

Moderaterna gjorde friska mer lönsamma

Det är listningen som utgör vårdbolagens enskilt största inkomst. När Moderaterna införde vårdvalet skapade de ett system där friska patienter blev mer lönsamma än sjuka. Privata vårdcentraler växte som svampar i de ekonomiskt mest gynnade stadsdelarna. Nu har läkarapparna funnit detta kryphål och är ännu bättre på att locka till sig de friskaste och kryaste patienterna, som nu när en andra coronavåg tornar upp sig vill tala ut om sin oro.
Det gör såklart ägare av privata vårdcentraler sura, de har ju tidigare kunnat tälja guld med smörkniv. Det visar också på hur skevt det rådande ersättningssystemet och regelverket är.

Enligt Patientlagen ska vård ges efter behov, men i dagens marknadiserade Sverige gäller faktiskt inte det längre.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.