Maffian blir fet på våra skattepengar

”Valfrihetsrevolutionen” är kriminella klaners bästa vän

Uppdaterad 2020-10-22 | Publicerad 2020-09-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

– Hur vi hamnade här? Ja, det är faktiskt obegripligt, säger Södertäljes kommunalråd Boel Godner (S).

Efter snart tio år som stadens ledande politiker har hon sett det mesta. Södertälje tillhör juvelerna i socialdemokratins krona. Inte långt härifrån ligger SSU:s sägenomspunna kursgård Bommersvik som sedan 1936 skolat generationer av socialdemokrater. Där bodde Tage och Aina Erlander på ålderns höst och där var Olof Palme legendarisk studieledare.

Södertälje är Astra och Scania, tillväxt och framtidstro men också segregation och kriminalitet. Samma år som Boel Godner efterträdde Anders Lago som kommunstyrelsens ordförande, 2011, inleddes rättegången mot Södertäljenätverket. Det kom att bli Sveriges största och mest långdragna maffiarättegång.

Fram till flyktingkrisen 2015 stod bara 14 kommuner för en majoritet av flyktingmottagandet i Sverige. Det var i praktiken fritt att flytta dit man ville. Många valde Södertälje.

När vice rikspolischef Mats Löfving i radions lördagsintervju pratade om hur klaner flyttat till Sverige för att begå brott var det bland annat Södertälje han sneglade mot. Men Boel Godner tycker en retorik som kopplar invandring till kriminalitet leder fel.

Historieskrivningen är dessutom konstig. Att Södertälje från början blev en invandrarstad berodde på industrin och behovet av arbetskraft. Människor kom, byggde upp Sveriges industriella underverk, rotade sig och skaffade familj. Sedan har andra grupper kommit, ofta via EBO.

I Göteborg och Malmö är det likadant. Vilka tror vi byggde upp Volvo, SKF och Kockums egentligen?

Retoriken om "kriminella klaner" kletar med bred pensel ett tjockt lager smuts över mängder av laglydiga, hårt arbetande svenskar.

I en hemlig underrättelserapport från Polisen, som nyligen läckte ut, pekades flera riksdagsledamöter ut som klan-kopplade. Några bevis som hade hållit för åtal fanns uppenbarligen inte. Men smutsen spreds i alla fall.

En av de som anklagades i polisrapporten var KD-politikern Robert Halef från just Södertälje. Han slog ifrån sig med att han inte rimligen kan stå till svars för vad hans släktingar eventuellt gjort. Onekligen en poäng. Hela historien påminner om en intrig av Frans Kafka. Robert Halef är anklagad, men han får inte veta vad han anklagas för och har ingen möjlighet att försvara sig. Samtidigt kletar polisen "klan" i pannan på honom.

Ett inte helt övertygande polisarbete.

Men Mats Löfvings klan-utspel har även öppnat för en viktig förändring i debatten om myndigheternas hantering av den grova organiserade brottsligheten.

I Familjen (Mondial 2020) av den tidigare Aftonbladet-reportern Johanna Bäckström Lerneby berättas om hur en klan i Nordöstra Göteborg styr sin stadsdel med järnhand i ett parallellt samhälle där våldsmonopol, rättsskipning och makt över vardagen ligger i maffians händer.

Myndigheterna i Göteborg har visserligen hittat en modell för att ta tillbaka kontrollen genom samverkan, hårt arbete och inte minst nära koppling till lokalsamhället. Men uppförsbacken är lång, för några veckor sedan satte kriminella upp privata vägspärrar i just nordöstra Göteborg. Det väckte frågan "vem styr egentligen?" hela vägen in i Riksdagshuset på Helgeandsholmen.

Staten - eller gängen?

Likheten med erfarenheterna från Södertälje är stora. Boel Godner säger att det råder ett "bedrägligt lugn". Idag är många av de gangsters som burades in från Södertäljenätverket fria igen. Kommunen, polisen och andra myndigheter som kronofogden, försäkringskassan och skatteverket har ytterligare tio års erfarenhet av att hantera situationen.

Men Boel Godner tycker inte Socialdemokraterna på nationell nivå lyssnar.

– Man måste följa pengarna. Man pratar gärna om höjda straff och fler poliser, men vi borde prata mer om välfärdssystemen. Fri etableringsrätt som LSS, vårdval Stockholm och LOV är katastrof. Avregleringarna i välfärdssektorn har gjort att den organiserade brottsligheten lärt sig utnyttja systemen. Det handlar om organiserat fusk med försörjningsstöd, organiserad handel med läkarintyg, organiserat fusk med företag för personlig assistans och så vidare, säger Boel Godner.

I Södertälje är LOV, lagen om valfrihetssystem där brukarna själva kan välja exempelvis hemtjänst på en marknad, avskaffad sedan 2014.

– Polis och åklagare kom till mig och sa att ni kan inte ha LOV i Södertälje, det blev politisk strid men vi tog bort den, säger Boel Godner.

Pengarna till välfärdssystemen hamnade helt enkelt hos maffian.

Även det svenska systemet med arbetskraftsinvandring är en huvudvärk i Södertälje.

– Det måste vara ordning och reda. Arbetskraftsinvandring har blivit en business för den organiserade brottsligheten. Vi har inga gränser alls. En enmansföretagare kan ta hit en kompis med arbetstillstånd. I praktiken är det svart och systemet utnyttjas hejdlöst i byggbranschen, men även andra branscher, säger Boel Godner.

Helst såg hon att dagens avreglerade arbetskraftsinvandring helt skrotas. Precis som välfärdssystemen måste den stramas upp om man vill göra något åt den organiserade brottsligheten.

Boel Godner saknar insikten i debatten om hur samhällets olika system hänger ihop. Man kan inte bekämpa brottslighet och samtidigt bevara de system och strukturer som gör den möjlig.

– Det handlar om ett samhälle som är jämlikt så att kriminalitet inte blir en naturlig väg för många, säger Boel Godner.

"Följ pengarna" återkommer hon till gång på gång.

Annars blir "hårda tag" bara tomma ord.

Så här i efterhand kan man konstatera att valfrihetsrevolutionen och avregleringarna inte bara gynnade diverse vårdbolag och konsulter. Den blev även maffians bästa vän.

Och om man vill ha ett annat resultat så måste man förr eller senare ändra den politiken.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 med du kan ställa dina frågor redan nu

  • Anders Lindberg
    27 sept 2020

    Tack för idag. Ha en härlig söndag :-)

  • Anders Lindberg
    27 sept 2020

    Hej

    Att alla pratar om klaner beror ju på att vice rikspolischef Mats Löfving använde ordet i en lördagsintervju.

    Jag tycker också det är ett lite knepigt ord som riskerar att dra med sig en massa människor som är helt oskyldiga.

    Men fenomenet "kriminella klaner" finns ju.

    Sen om det går att använda på det sätt som sker i debatten är jag tveksam till.

    Att personer nu pekas ut till höger och vänster för klan-kopplingar är ju en helt orimlig konsekvens.

  • 27 sept 2020

    Hej Anders.Varför har alla börjat använda ordet klan för en folkgrupp som är väldigt lojal mot samhället om det finns enstaka skurkar och förstöra för hela gruppen tycker jag är fel.

    Det är samhällets fel att inte ta tag i det problemet.

    George
  • Anders Lindberg
    27 sept 2020

    Jag tycker att samarbetet mellan S och MP i huvudsak gått som förväntat.

    Partierna har väldigt olika partikultur men man har lyckats kompromissa och förhandla sig framåt under sex år, det är ganska imponerande.

    Jag ser S, V och MP som ett naturligt regeringsblock. Man delar grundläggande värderingar om jämlikhet och rättvisa, grön omställning och feminism.

    Sedan kommer det alltid att finnas spänningar men dieter naturligt, det är tre olika partier.

  • 27 sept 2020

    Hur ser du på samarbetet med Mp ett parti i det blå utan verklighetsanknytning och ett parti i tiden med folklig förankring?

    Ove

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.