Annie Lööf pratar bara med sig själv

Alla pensionärer är inte pigga golfgubbar

Publicerad 2022-05-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Annie Lööf, partiledare (C)

Hur många gånger har du hört Annie Lööf säga ”bred överenskommelse”? All politik ska vara ”ansvarsfull”, ”stabil” och den enda politiken som når upp till kriterierna är förstås Annie Lööfs egen. Den här gången är det dags för pensionerna.

I Morgonstudions partiledarutfrågning i SVT får Lööf frågan om vad hon anser om högerns respektive vänsterns förslag på pensionshöjningar. ”Olyckligt”, menar hon.

Lööf och Centerpartiet har nämligen ett eget förslag som de kommit överens om med... sig själva. De vill att S, M, C, L och KD som sitter i pensionsgruppen ska hitta en egen lösning tillsammans. Trots att ingen annan verkar hålla med, är deras förslag det enda hon menar är ansvarsfullt.

Står ofta ensam

En snabb google-sökning på ”Annie Lööf” och ”bred överenskommelse” visar att det är ett av hennes favorituttryck. Men att hon ofta står ensam i dessa breda överenskommelser verkar det inte vara någon som vill syna.

När det gäller pensionerna står två förslag mot varandra. Ett kommer från regeringen och har förhandlats fram med Vänsterpartiet. Det handlar om att höja pensionerna med 1000 kronor för de fattigaste pensionärerna. Förslaget från M, KD, L och SD landar på halva summan, de vill att det ska ”löna sig att arbeta”.
Annie Lööf har rätt i en sak. Den här typen av politik är inte hållbar på lång sikt. Men det är för att hela pensionssystemet behöver göras om, inte genom att fortsätta göra det sämre för pensionärer genom pensionsgruppen. Resultatet av det arbetet är 300 000 fattigpensionärer i Sverige.

Det är förstås främst kvinnor i arbetaryrken som kan ha slitit ett helt liv. Både med arbete och barnomsorg. Men deras yrken verkar inte räknas till högerns ”arbetslinje”.

Kortare livslängd

Det är även för just arbetarkvinnor som den förväntade livslängden minskar – i rak motsats till den övriga utvecklingen i samhället. Samtidigt höjs pensionsåldern successivt, som om alla pensionärer är pigga golfspelare. I verkligheten hinner många slita ut sig i arbetet innan de får gå i pension.
Att pensionssystemet inte är hållbart förstår de flesta partier. Pensionärer, både dagens och framtidens, är med rätta oroliga över om pengarna och orken kommer räcka. En höjning nu är bättre än ingen höjning alls. Även om det går emot Annie Lööfs idéer om breda överenskommelser, som ingen utom hon kommit överens om.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln