Tänker Annie Lööf släppa fram en blåbrun budget?

Återigen avgör Centern Jimmie Åkessons inflytande

Publicerad 2021-10-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En brun blus och en blå slips. Så klädde sig Moderaternas och Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talespersoner i Aktuellt i veckan.

Brunt och blått.

Sveriges nya politiska landskap.

Jag brukar inte kommentera folks kläder, mina flanellskjortor utgör ingen vidare kommandohöjd när det kommer till mode.

Men brunt och blått. Ni måste skoja?

Men Oscar Sjöstedt (SD) och Elisabeth Svantesson (M) skämtade inte. De var i Aktuellts studio för att tillsammans berätta att de nu ska förhandla om ett gemensamt motförslag mot regeringens budgetproposition. Normalt ordnar SVT debatter mellan olika partier, nu blev det en duett istället.

Sjöstedt och Svantesson tänker försöka hitta minsta gemensamma nämnare och sedan sänka Magdalena Anderssons (S) budgetförslag.

En sådan blåbrun budget kommer att ignorera de kontroversiella frågor där M och SD tycker olika, som pensioner och a-kassa, för att istället fokusera på sänkta skatter, hårda krav på utlänningar, mer pengar till rättsväsendet och att slopa Socialdemokraternas familjevecka.

Själv har jag svårt att inte tänka på den läckta mobilfilm som bloggen "Inte rasist men..." publicerade för ett par år sedan.

Oscar Sjöstedt hade kortare hår då, och ingen slips. I filmklippet skämtade han om sina nazistvänner som sparkade på döda får och kallade kropparna "Die Juden".

Bloggen "Inte rasist men..." publicerade en läckt film där SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt skämtade om sina nazistvänner som sparkade på döda får och kallade kropparna "Die Juden".

Nu stod han där i Aktuellt-studion som vilket politiker som helst och pratade taktik med Elisabeth Svantesson. Och det var inte torrsim. Om Vänsterpartiet eller Centerpartiet skulle lägga ner sina röster i den slutgiltiga budgetvoteringen så kan en blåbrun budget bli verklighet.

Men kommer det att hända?

Moderata samlingspartiet, och dess föregångare, har hållit gränsen mot extremhögern sedan mitten av 1930-talet då partiet bröt med sitt pronazistiska ungdomsförbund.

Bland det tidiga 1900-talets högermän var demokratin ingen självklarhet, för att uttrycka det diplomatiskt. Moderaterna bildades 1904 i syfte att bromsa arbetarrörelsen och stoppa kraven på allmän och lika rösträtt.

I år är det precis 100 år sedan socialdemokrater och liberaler vann striden om rösträtten. Men de antidemokratiska stämningarna levde vidare under hela 1920-talet och långt in på 30-talet. Ännu längre skulle vissa säga och påminna om Moderaternas undfallenhet inför apartheid i Sydafrika och diktatorer som Augusto Pinochet i Chile.

Men i inrikespolitiken har dörren till den typ av krafter som skämtar om döda får som "Die Juden" varit stängd. Tills nu.

Och striden om budgeten blir den första när SD är helt med på det moderata tåget, det var det verkliga budskapet i veckan.

Magdalena Andersson borde inte ha så stora problem att hitta en samsyn med Vänsterpartiet, om man läser den budget hon har lagt fram.

Förslaget till statsbudget för 2022 är unikt expansivt och omfattar reformer på 74 miljarder. En knapp tredjedel, 23 miljarder, går till satsningar på välfärden i kommuner och regioner under nästa år. Mest får sjukvården.

Budgeten innehåller även en lång rad reformer för en snabbare klimatomställning och satsningar på att öka sysselsättningen, särskilt bland personer födda utanför Europa och de utan gymnasieutbildning.

Långtidsarbetslösheten uppgår idag till nästan 200 000 personer och med en total arbetslöshet på närmare en halv miljon vore det rimliga att tala om "massarbetslöshet". Men så uttrycker sig inte politikerna.

Regeringens politik, kan man lite kallt konstatera, ser inte ut att lösa problemet. Budgetpropositionen räknar med en arbetslöshet på 7 procent 2024, trots både coronaåterhämtning och politiska åtgärder.
Men den är utan tvekan ett viktigt steg på vägen.

Så även om Vänsterpartiet, självfallet, vill gå mycket längre och satsa mer pengar så finns ett flertal satsningar där partiet delar analys med Socialdemokraterna. Det handlar om som investeringar i välfärden, bättre sjukförsäkring, skattereduktion för a-kasseavgift, förbättrat bostadstillägg för pensionärer och den nya trygghetspensionen. Bland annat.

Mycket av detta brinner sannolikt inne om en blåbrun budget skulle släppas fram i riksdagen. Särskilt socialförsäkringarna och andra förbättringar för vanligt folk verkar stå i skottgluggen för högern.

Vill Vänsterpartiet verkligen det?
Det rimliga svaret borde vara nej.

Centerpartiets ekonomiska politik ligger visserligen närmare Moderaternas men Annie Lööf (C) har flera gånger tydligt visat att hon inser precis vad Sverigedemokraterna är för slags parti.

Skulle Lööf ändå kunna tänka sig att släppa fram en blåbrun budget?
Det rimliga svaret borde vara nej även för Centerpartiet. Att låta SD styra statsbudgeten rimmar illa med Annie Lööfs ambition att gå till val som garant mot SD:s inflytande.

Men som Oscar Sjöstedt och Elisabeth Svantesson konstaterade i Aktuelltstudion så är frågan fortfarande öppen.

För Socialdemokraternas del väcker Moderaternas och SD:s besked frågan om vad de gör om budgeten faller. Stefan Löfven (S) lovade att i så fall avgå och internt kommer nog många att vilja att Socialdemokraterna går i opposition.

Men vad tror man sig lösa med det?

Någon majoritet för en annan statsminister finns inte i riksdagen och ingen vill ha extra val med mindre än ett år till det ordinarie valet. Så sannolikt skulle ingen annan statsminister än Magdalena Andersson kunna väljas ändå.

Så bollen är tillbaka i Nooshi Dadgostars och Annie Lööfs knä. De måste än en gång avgöra om Sverigedemokraterna ska få inflytande eller inte.

Följ ämnen i artikeln