Mejla

Ingvar Persson

Till och med Centern skäms över AF-kaos

Blås av hela reformen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Januariavtalets nya arbetsmarknadspolitik är på väg mot ett fullskaligt politiskt haveri. Värst är det för Centerpartiet som drivit på privatiseringsplanerna.

Så snart arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kallat till pressträff om Arbetsförmedlingens regleringsbrev skyndade sig Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson att berätta om innehållet.

Jonsson försäkrade att myndigheten i fortsättningen kommer att ha "ändamålsenlig närvaro" i hela landet. Det är en politisk reträtt som heter duga.

Centern svär sig fria

Centerpartiet skyndar sig inte bara att ta avstånd från konsekvenserna av en politik man bär huvudansvaret för. Partiet har dessutom stuvat undan den politiker, Martin Ådahl, som är haveriets konstruktör.

Precis vad regleringsbrevets formuleringar betyder är inte riktigt klart. Det ska finnas en skylt, i övrigt får människor och lokalpolitiker i Kopparberg, Vansbro och andra orter där förmedlingen flyttat vänta och se.

Beskedet är inte precis någon överraskning. Eva Nordmark har pratat om lokal närvaro sedan hon tog över det kaos som den moderata budgeten och januariavtalets privatiseringsplaner skapat. Exakt vad som ska hända på alla de återöppnade kontoren är lite svårt att förstå.

Politikens kärna ligger fast

Centern och regeringen har backat när det gäller tidplanen för privatiseringen. Man har backat när det gäller upphandlingsformen, men kärnan i den förändring som Centern tvingade in i januariavtalet ligger fast.

Själva arbetsförmedlandet, att matcha och rusta arbetssökande för lediga jobb, ska tas över av privata företag och organisationer. Det som blir kvar att arbeta med på Arbetsförmedlingens alla kontor blir "myndighetsansvar" och kontroll.

Eva Nordmark har på bara några månader tillsatt en ny generaldirektör och hon har skrivit ett myndigt regleringsbrev. Dessutom har hon fått Centern att backa om upphandlingsreglerna och köpt förändringen mer tid.

Ministern får ursäkta

Men arbetsmarknadsministern får ursäkta. De grundläggande problemen är en illa genomtänkt omläggning av arbetsmarknadspolitiken. Den ligger fast. Att anställda och kompetens det senaste året har strömmat bort från Arbetsförmedlingen ändras inte heller.

När till och med Centerpartiets ledning tar avstånd från konsekvenserna av den reform man slagits så hårt för att genomföra är det dags att dra i handbromsen.

Skjut inte upp privatiseringen av Arbetsförmedlingen. Blås av den och genomför i stället en riktig förändring så att arbetslösa i hela Sverige kan få hjälp att hitta jobb och arbetsgivare i hela landet får stöd att hitta arbetskraft.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.