Mejla

Pernilla Ericson

Det är för tyst om den verkliga hjälten

Chelsea Manning i fängelse

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Chelsea Manning.
Foto: Steven Senne/TT
Chelsea Manning.

Det är mycket fokus på Wikileaks frontfigur nu. Julian Assange häktades i sin frånvaro för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång i Sverige, fruktade utlämning till USA och dömde sig själv till sju års husarrest i Ecuadors ambassad i London. Där har de bisarra rapporterna om installation av otillåten störningsutrustning, skateboardturer och hygienproblem avlöst varandra.

Alltför lite ljus faller på den verkliga hjälten i sammanhanget. Hon heter Chelsea Manning. Nu är hon åter i fängelse, och sitter bakom galler för att hon vägrar vittna om Wikileaks, inte ens efter erbjudanden om immunitet.

Sköt ner civila

Chelsea Manning var underrättelseofficer i Irak 2010, då hon tog beslutet att förse Wikileaks med hemligstämplat material om vad som egentligen pågick i kriget. Hon samlade in och läckte 700 000 hemliga diplomatiska och militära dokument och videor.

Det är tack vare Chelsea Mannings mod världen fick se videosekvensen där soldater i en Apache-helikopter dödade tolv civila i Bagdad 2007.

Hon dömdes till 35 år i fängelse, och avtjänade sju av dem. Det är den längsta tiden en amerikan suttit fängslad för läckor, enligt Times. Fängelsetiden försvårades ytterligare av att hon genomgick en könskorrigering, men inte hade tillgång till sina mediciner. Två gånger försökte Chelsea Manning ta sitt liv.

Benådades av Obama

Dåvarande president Barack Obama benådade Chelsea Manning, och beslutade även att lägga ner åtalet mot Julian Assange, eftersom Wikileaks var att betrakta som journalistisk verksamhet. Under Trumps styre har utredningen återupptagits. Värt att notera är att Trump, som nämnde och citerade Wikileaks läckor hundratals gånger under sin presidentkampanj, numera hävdar att han “inte vet någonting” om organisationen.

Chelsea Manning har kallats landsförrädare. Till New York Times sa Manning 2017: “Det finns många saker som borde hållas hemliga. Låt oss skydda känsliga källor. Låt oss skydda truppförflyttningar. Låt oss skydda information om kärnvapen. Låt oss inte skydda felaktiga vägval. Låt oss inte skydda missledd politik. Låt oss inte gömma historien. Låt oss inte gömma vilka är eller vad vi gör.”

Det är värderingar hon är beredd att sitta inspärrad för.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad: