Hultqvist: så här skapas fascistiska stämningar

Försvarsministern om Ebba Buschs ”berått mod”-anklagelse

Uppdaterad 2020-07-03 | Publicerad 2020-06-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Peter Hultqvist har varit försvarsminister sedan 2014. Han tycker att det svenska samhällets beredskap inför pandemin var otillräcklig trots att detta egentligen var något vi visste skulle komma

Det är en kaxig titel han har valt på sin bok, Hundra procent socialdemokrati (Tiden 2020). Men så är också försvarsminister Peter Hultqvist en slags anakronism i sig själv. Januariavtal hit eller dit, han tänker varken spä ut eller släta över.

– Ett sådant här samarbete ska inte innebära att vi utvecklas till någon form av mittenparti som har sin naturliga hemvist i någon form av borgerlighet, säger Peter Hultqvist i Aftonbladet ledares podcast Den ideologiska frågan.

Boken, som kommer ut i morgon, är en samling av tal och artiklar från 2015 till idag. Peter Hultqvist är något så unikt som ett statsråd i ständig opposition.

I ett nyskrivet kapitel är han självkritisk till det svenska samhällets hantering av coronapandemin.

"De robusta, uthålliga och gedigna samhällsystem som byggdes upp från tiden efter andra världskriget fram till 1990-talet har kraftigt försvagats. En förändringsvilja som var starkare än den var genomtänkt låg till grund för många beslut som i efterhand visat sig vara dyrköpta." skriver han.

Många neddragningar genomfördes av socialdemokratiska regeringar. Men i allt väsentligt var politikerna överens: totalförsvaret fick stå tillbaka för annat.

Så när farsoten slog höll vår beredskap inte måttet. I efterhand kan det tyckas underligt eftersom vi faktiskt visste att det här skulle hända. Varenda säkerhetspolitisk analys Sverige har gjort i modern tid har konstaterat att en ny pandemi förr eller senare kommer.

– Den mentala förberedelsen, även om det har funnits med i olika typer av dokument, var inte särskilt stor. Utan det här kom som en överraskning, säger Peter Hultqvist.

Mycket av beredskapen har byggt på just-in-time-system. Att man har utrustning av olika slag som räcker för stunden. Det fungerade inte i skarpt läge.

– Det här bygger på att man har anpassat sig till dels att kalla kriget var över, och att det lever kvar. Men också till ett marknadstänkande som har gått alldeles för långt där man förlitat sig på både internationella kontakter och marknadsaktörer utifall något skulle hända. Det har varit oerhört naivt, säger Peter Hultqvist

I backspegeln, efter en vår av rapporter om brist på skyddsutrustning, mediciner och snabbomställning av sjukvården, framstår bristen på marginaler som ett avgörande misstag.

– Man har snöat in på någon sorts ideologisk rörelse och ekonomiskt effektivitetstänkande. När krisen kommer så håller det inte, säger Peter Hultqvist.

En röd tråd genom Hundra procent socialdemokrati är behovet av att återupprätta en mer traditionell, någon skulle säga gammaldags, socialdemokrati igen. Den starka staten behöver återkomma, jämlikhet måste vara målet för politiken och samhället rustas upp igen.

När Peter Hultqvist pratar om beredskap är det inte bara totalförsvaret han menar utan hela samhället. Det civila och militära försvaret hänger ihop med en fungerande välfärd, att sjukvården måste klara kriser och att skolan ska bidra till sammanhållning, inte segregation. När politikerna abdikerar till förmån för marknaden betyder det även att demokratin verkningskrets minskar. Konsekvenserna har blivit förödande.

Bristerna i exempelvis äldreomsorgen som har blivit så synliga under coronakrisen är del av en större berättelse om att politiken abdikerar till förmån för marknaden. De äldre tappades bort när marknadens logik, med vinstintresset som drivkraft, tilläts att tränga allt djupare in i verksamheter som bör präglas av helt andra värden.

Resultatet blev att arbetsvillkoren i äldreomsorgen driver personal att gå sjuka till jobbet och att de varken fått skyddsutrustning eller tillräcklig utbildning.

"När krisen på allvar blev ett faktum har det visat sig att traditionella borgerliga paradfrågor som försämringar av a-kassan och sjukförsäkringen inte klarat konfrontationen med verkligheten. (...) Nu havererar Coronakrisen den förre statsministern Fredrik Reinfeldts s k arbetslinje." skriver Peter Hultqvist.

Både retoriskt och politiskt ligger Hultqvist rejält till vänster i den socialdemokratiska partiledningen och i regeringen. Men hans analys av coronakrisen känns mest gråsossig.
De system vi hade för civil beredskap, äldreomsorg och sjukvård har nu testats och visat sig vara otillräckliga. Låt oss bygga om dem. Men för att lyckas behöver Peter Hultqvist en majoritet i riksdagen som inte finns.

Oppositionen har brutit borgfreden och gått till hårt angrepp. Ebba Busch har sagt att regeringen "med berått mod" låtit smittan spridas, Jimmie Åkesson har talat om en "massaker" och en "ättestupa". Peter Hultqvist kallar det en oerhörd anklagelse.

– Det skärper ju väldigt mycket motsättningar och retorik. Och det leder ju till ett stämningsläge politiskt som inte är särskilt hälsosamt. Det är ju såhär också som fascistiska stämningar skapas när alla gränser för vad man kan säga på något vis släpps, säger han.

I en artikel i Dala-Demokraten kallade han för någon vecka sedan Ulf Kristerssons regeringsunderlag för ett "blåbrunt" block. Själva färgsättningen syftar naturligtvis på Sverigedemokraternas nazistiska rötter. Men det handlar inte bara om historisk tid. Så sent som 2018 avslöjade Expressen att tidigare aktivister från Nationalsocialistisk front kandiderade för SD i valet.

Ulf Kristersson tog på sig offerkoftan och kallade det "ovärdigt" att ta upp SD:s rötter. Däremot var det tydligen inte ovärdigt av SD att anklaga regeringen för en "massaker".
Vi vet ännu inte hur coronakrisen slutar eller vilka konsekvenserna blir på längre sikt. Men en sak vet vi, vårt samhälle var inte konstruerat för att klara det som hände tillräckligt bra.

Hundra procent socialdemokrati är en påminnelse om att ett annat Sverige faktiskt är möjligt.

***

Lyssna på hela samtalet med Peter Hultqvist i vår podcast ”Den ideologiska frågan”

Måndag klockan 16:00 kan du chatta med Peter Hultqvist här på Aftonbladet ledare. Du kan ställa dina frågor redan nu

Denna chatt är stängd.

  • Peter Hultqvist
    29 juni 2020

    Tack för alla inlägg.

  • Peter Hultqvist
    29 juni 2020

    Arbete åt alla är grunden. Att se till att den sociala tryggheten är stabil och fungerande. Utjämna klyftorna i samhälle. Men också att på allvar driva en politik som bekämpar klimatproblemen. Vi måste minska utsläppen och få ett mer hållbart samhälle.

    Nyliberalismen håller inte som politisk ledstjärna. Den havererar i konfrontationen med verkligheten. Allt kan inte mätas i pengar och vinstintresse. Det finns grundläggande mänskliga behov också. Det krävs en annan och mer mänsklig balans i samhället. 

  • 29 juni 2020

    Hej Peter! Vad skulle du säga är socialdemokratins största utmaningar just nu men också kommande 10-20 år?

    Sara
  • Peter Hultqvist
    29 juni 2020

    Nu är vi beredda att genomföra ett försvarsbeslut där vi höjer nivån på försvarsutgifterna med 25 miljarder till 2025. Det motsvarar cirka 1.5 procent av BNP beroende av hur den ekonomiska tillväxten utvecklas.

    Men generellt sett anser jag att det är viktigare att diskutera konkret militär förmåga än  procentsatser i BNP. Det ger en mer rättvis bild av en försvarsmakts kompetens.

  • 29 juni 2020

    Når kommer Sverige upp i Natostandard med 2 % av BNP i försvarsbudget.

    Bo