Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Kurser i handtvätt räddar inte våra äldre

Stefan Löfvens intervju i Agenda missar elefanten i rummet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Statsminister Stefan Löfven grillades om Sveriges coronastrategi under söndagens Agenda.

Foto: NILS PETTER NILSSON

LEDARE

Visst börjar det bli allt tydligare att det här landet inte varit byggt för att klara en kris.

Den här ledarsidan har skrivit om det förut: Beredskapslagren som inte fanns, virrigheten mellan stat och -regioner, om äldreomsorgen som aldrig fick skyddsutrustning samt marknadsstyrningen som fyller hemtjänsten med osäkra arbeten och om sjukvård som går på knäna samtidigt som privata läkarmottagningar fortfarande erbjuder rika kunder bröstförstoringar – mitt i pandemin.
 

Statsminister mitt i krisen

Man kan därför tänka sig att statsminister Stefan Löfven har några sanningens ord att säga till oppositionen och till alla kommun- och regionledningar ute i landet. Särskilt skarpt blev det ändå inte under söndagens Agendaintervju. Statsministern ska leda landet genom krisen som fortfarande pågår så konflikterna får vänta, om de nu någonsin kommer att komma från regeringens håll. Det där sista är ett orosmoment om Sverige ska bli starkare efter krisen.

När misslyckandet och dödstalen inom äldreomsorgen kommer på tal pekar Löfven på hygienrutinerna. 4 av 10 anställda i äldreomsorgen följer dem inte, så därför har regeringen sett till att Socialstyrelsen genomför utbildningsinsatser. Men problemen i äldreomsorgen kan knappast sammanfattas med att undersköterskor och vårdbiträden bara behövde gå en kurs i att tvätta händerna.

Omöjliga ekvationer för personalen

Att kastas runt som timanställd på minutschema gör det inte lätt att göra rätt från första början. Ändå är det så stora delar av den marknadiserade äldreomsorgen är uppbyggd: på personal som ständigt har andan i halsen.

Tillåter inte minutschemat omsorg om alla små detaljer i arbetet blir också färre gjorda. Här är ansvaret kommunernas, inte regeringens, och stannar diskussionen vid handtvätt har man gjort all personal i äldreomsorgen en björntjänst. Kommunpampar och välfärdsföretagare som gör budget och vinst på personalens omöjliga ekvationer lär däremot ljubla.

I Agenda har Löfven ändå rätt i att våra grannländers stängda gränser för svenska medborgare inte kan tas som ett facit för att hela Sveriges coronastrategi har misslyckats. Vi vet inte än. Och vi vet inte exakt vilka åtgärder som gett vilket resultat i vilket land och varför just där

Men liksom politiken enligt Löfven pekat med hela handen mitt i krisen måste man också våga göra det när krisen väl är över.

 

Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar klockan 13.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

Brandberedskapen startar på marken

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Vård & omsorg

Hemtjänst

Socialstyrelsen

Agenda

Stefan Löfven

Kommunal