Epide(m)iologerna du inte ska lita på

Enkla svar räddar sällan liv

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och moderata trafikborgarrådet i Stockholm Kristoffer Tamsons har börjat driva egna coronastrategier.

Mitt i en världsomspännande pandemi och kris verkar det finnas tre grader av epidemiologer: Faktiska epidemiologer, det som blivit känt som hobbyepidemiologer och politiker. Ofta moderata sådana. Renons på expertis har de nu börjat kampanja för egna smittskyddsåtgärder vid sidan om myndigheternas rekommendationer.

Ulf Kristersson kräver bland annat att Sverige ska börja isolera alla sjuka i stället för riskgrupper. Ett halvår in i pandemin är ensamheten begripligt tuff för alla äldre och multisjuka, men problemet med den moderata epidemiologin är att vi måste veta vilka de sjuka är för att be dem att stanna hemma i tid. Så fungerar inte coronaviruset, att många knappt märker sjukdomen har slagits fast. Enkla svar räddar sällan liv.

Stockholm har plötsligt egen strategi

I Stockholm – värst drabbat av coronakrisen – där neddragningen av kollektivtrafiken i våras fick Folkhälsomyndigheten att ryta till och där den Kristdemokratiskt styrda äldreomsorgen skakats i sina grundvalar av viruset har moderata politiker bestämt sig för att bara börja styra skutan själva.

Kristoffer Tamsons, trafikborgarråd och ansvarig för den utskällda kollektivtrafiken, rekommenderar nu på eget bevåg alla att bära ansiktsmask i kollektivtrafiken. I detta har han vare sig Stockholms ansvarige epidemiolog eller Folkhälsomyndigheten med sig. Plötsligt har Stockholm en alldeles egen coronastrategi.

Frågan om ansiktsmask och munskydd har seglat upp som coronastategins nya symboliska stridsfråga. I USA är frågan genompolitiserad och i Sverige börjar konfliktlinjerna sakta dras mellan våra politiska läger – men åt motsatt håll. Även SD kräver munskyddsrekommendation från regeringen.

Många frågor återstår

Knäckfrågan är självklart inte om individer känner sig tryggare med munskydd. Frågan, som ligger på Folkhälsomyndighetens bord, är om munskydd fungerar på kollektiv nivå.

Vet människor hur länge de ska användas (runt 20 minuter i vissa fall)? Kommer människor förstå att ansiktsmasker i oundviklig trängsel är en sak, men att börja uppsöka trängsel tack vare ansiktsmasken är något helt annat? Kommer vissa, vilket en filosof i P1 Morgon lyfte fram som något positivt, börja gå ut trots att de känner sig sjuka? Allt det skulle kunna få katastrofala konsekvenser. Än finns mycket lite data att tillgå eftersom vetenskapliga studier där stora grupper människor medvetet utsätts för coronaviruset vore oetiskt så det slår gnistor om det.

Sverige behöver fler argument än hur alla andra gör. Många länder ser ökade smittotal trots munskydd. Därför är det klokt av Folkhälsomyndigheten att fortsätta räkna, och kanske klokt för moderater att ta det lite lugnt bakom sina masker.