En tragedi som närmar sig final

Julian Assange.

Det är sex år sedan Wikileaksgrundaren Julian Assange anklagades för våldtäkt, sexuellt ofredande och sexuellt tvång i samband med ett Sverigebesök 2010.

Sedan dess har brottsutredningen pågått, och hur vi än ser på saken har det utvecklats till en tragedi.

Assange har blivit ett diplomatiskt problem där han suttit på Ecuadors ­ambassad i London. Han har blivit ett politiskt problem när hans fall blivit bränsle till mer eller mindre vidlyftiga konspirationsteorier. Och de juridiska turerna ska vi inte ens tala om.

Har skapat mänskligt lidande

Framför allt har förstås hela affären skapat mänskligt lidande. I Sverige finns två brottsoffer som inte har ­kunnat få upprättelse för det de upp­lever sig utsatta för, och på en ambassad i London sitter sedan 2012 Assange och hävdar att han är oskyldig.

Ansvaret för att det blivit så här delas av flera. Assange själv naturligtvis, som valt att hålla sig undan. Svenska myndigheter, inte minst åklagarna, som ofta har uppträtt obeslutsamt och osmidigt. Politiska krafter som använt affären i egna syften.

Ett steg framåt

Nu kanske saken till sist kan ta ett steg framåt. I går meddelade Ecuadors utrikesdepartement att svenska åklagare är välkomna att genomföra ett förhör med Assange på ambassaden i London. Enligt åklagarmyndigheten är det egentligen allt som återstår för att kunna slutföra utredningen och fatta ett beslut om det blir ett åtal eller inte.

Någon bra avslutning kommer den här affären inte att få. Sex år är en lång tid och delar av anklagelserna har redan preskriberats. Dessutom gör tiden det förstås svårare att slå fast vad som egentligen hänt.

Men trots allt kan hela Assangeaffären kanske få något slags slut. Och det är nog det bästa alla kan hoppas på.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.