En Ygeman-effekt att S tappade förorterna

Det finns fler väljare än arga män i villor

Anders Ygeman trampade rejält snett om integration i valet

Dagen innan valet dök den upp. Annonsen från Socialdemokraterna där de berättar exakt vad de vill med sin politik.

Vi går till val på: högkostnadsskydd på el, tryggare områden med fler poliser, ingen fastighetsskatt (oavsett vad andra partier säger). Ja, det sista stod inom parentes även i annonsen.

Jaha, tänkte jag.

Är det här Socialdemokraternas budskap till mig precis innan valet?

Löftena var riktade mot samma personer som hela valrörelsen handlat om: främst medelklassmän i hus som gärna tar bilen till och från jobbet. Kanske bor de i stan, kanske inte.

Det var den missnöjda mannen som nästan aldrig drabbats av kriminalitet men som känner sig orolig ändå, som har det okej ekonomiskt men som blir rasande om bensinen börjar kosta mer, och som tycker att det här med invandring kanske inte är så lyckat.

Vi ska inte ha några somalitowns, sa Magdalena Andersson, och det spelar ingen roll vad hon egentligen menade. Alla vet hur det lät, och det blir förmodligen ett av citaten som många kommer minnas av valrörelsen 2022.

Även Anders Ygeman (S) skapade rubriker när han menade att max hälften i ett bostadsområde skulle ha utomnordisk bakgrund. Var resten skulle ta vägen var oklart. Trots kritik gick han ut i DN några dagar senare och slog fast att vi ”måste börja prata om etnicitet”.

Bara dagar efter valet konstaterar Alice Teodorescu att man måste ”sluta skrämmas med SD” och i stället följa de danska Socialdemokraterna. Klart hon tycker det. Allt som legitimerar SD är en vinst för de som arbetar åt friskolelobbyn.

För Socialdemokraterna väntar ett viktigt vägval. Ska man fortsätta triangulera SD, närma sig dem och bli mer som sossarna i Danmark?

Högerns ledarskribenter tycker förstås att det är rätt väg. Men det har sitt pris för ett socialdemokratiskt parti.

Den här valrörelsen har lett till ett lägre valdeltagande än förra valet. Det är första gången sedan 2002 som valdeltagandet minskar, och det gäller inte minst områden där man traditionellt röstar på Socialdemokraterna.

Botkyrka, Södertälje och Järva hade i vissa distrikt knappt 50 procents deltagande. Kan det vara Ygeman-effekten?

Det är bra att partierna försöker nå väljare både i och utanför städerna. Det är bra att man talar till människor både på landsbygd och i förorterna. Men när kommunikationen vässas inför valet verkar det bara finnas rum för en målgrupp, och en enda berättelse. Man pratar gärna om fattiga områden, sällan för dessa.

Det kan vara en anledning till att många valde soffan framför röstlokalen.

Fortsätter man på det spåret är risken att arbetarrörelsen tappar förtroende, just där man behöver vara som starkast.